Čokoládový cheesecake s lesním ovocem | recept. Pro přípravu pečeného čokoládového cheesecaku můžete využít čerstvé, právě dozrávající ostružiny nebo směs různých druhů lesního ovoce (klidně mraženého). Sladká chuť čokolády je v moučníku vyvážena nakyslým nádechem ovoce a tvarohu, proto se hodí i pro všechny, kteří nemají v oblibě příliš sladké čokoládové dezerty – množství přidaného třtinového cukru lze upravit dle potřeby.
Co je potřeba
Co je potřeba na korpus:
130 g máslových sušenek
70 g změklého másla
2 lžíce kakaa
špetka soli
Na krém budeme potřebovat:
2 vejce
200 g hořké čokolády
500 g měkkého tvarohu
250 g zakysané smetany
1 lžíci kukuřičného škrobu
200 g čerstvého či mraženého lesního ovoce
zhruba 100 g třtinového cukru (dle kyselosti ovoce)
1 BIO vanilkový cukr
3 lžíce kakaa
1
Sušenky rozmixujeme a posléze k nim přidáme změklé máslo a kakao. Vše důkladně promícháme. Hmotu vmačkáme do dortové formy vyložené pečicím papírem a vytvoříme rovnoměrně silné dno. Korpus necháme chvíli ztuhnout v lednici.
2
Čokoládu nalámanou na menší kousky vložíme do žáruvzdorné nádoby a ve vodní lázni čokoládu rozehřejeme. Následně ji necháme mírně vychladnout.
3
Lesní ovoce nasypeme do hrnce, zasypeme ho 2 lžícemi třtinového cukru a krátce jej na mírném ohni podusíme, dokud ovoce nezměkne. Také náplň z lesních plodů necháme zchladnout.
4
V míse ušleháme vejce s tvarohem, zakysanou smetanou, kakaem, zbylým třtinovým cukrem, vanilkovým cukrem a kukuřičným škrobem. Nakonec do směsi vmícháme zchladlou čokoládovou a ovocnou náplň. Vše dobře promícháme.
5
Ztuhlý korpus vyjmeme z lednice, rovnoměrně na něj rozetřeme připravený krém a cheesecake poté vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme jej zhruba 45 minut.
6
Před podáváním necháme cheesecake vychladnout a případně ztuhnout několik hodin v lednici. Servírujeme jej ozdobený čerstvým či mraženým lesním ovocem a snítkou čerstvé máty. Dozdobit jej můžeme také vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.
Tipy
Pro přípravu korpusu je možné využít kakaové nebo čokoládové sušenky, v tom případě nemusíte přidávat kakao.
Tvaroh lze nahradit mascarpone nebo ricottou.
Cheesecake můžete před podáváním přelít ještě omáčkou z lesních plodů – v tom případě rozvařte větší množství ovoce a omáčku podle potřeby doslaďte.
Neobyčejný dýňový topping, který uskladněný ve sklenici vydrží do dlouhé zimy. Svou neobvyklou vůní a sladkou chutí zpříjemní zimní dny, kdy u srdce z…
Diskuze k článku