Co je potřeba

Na výrobu domácího jablečného moštu si přichystejte: jablka, větší množství drtič na ovoce nebo dřevěný tlouk lis na ovoce zavařovací hrnec vodu lahve

1

Na jablečný mošt jsou vhodné pozdnější odrůdy, dobře zralé, ale nepřezrálé, nemoučná, zdravá, chuťově lépe kyselejší jablka. Jablka dobře omyjeme, rozdrtíme v drtiči na ovoce nebo dřevěným tloukem, můžeme je i na hrubo rozemlít. Jablečnou hmotu ihned lisujeme, protože rozdrcená jablka na vzduchu rychle oxidují a hnědnou. Vylisovanou jablečnou šťávu již nijak neupravujeme, protože obsahuje dostatek cukru a kyselin.

2

Mošt lijeme do dobře vymytých skleněných lahví, ale ne až po okraj, protože teplem při konzervaci se objem šťávy zvětšuje. Konzervace moštu probíhá tak, že lahve vložíme do zavařovacího hrnce, zalijeme až k hrdlům vodou a zahříváme na teplotu 75 až 80 °C. Po dosáhnutí předepsané teploty lahve vyjmeme, uzavřeme ihned zátkami a položíme do vodorovné polohy.

3

Další způsob konzervace je, že mošt v otevřené kameninové nebo smaltové neoprýskané nádobě zahřejeme na teplotu 85 °C, a teprve pak jím ještě za horka plníme lahve. Ty však musíme předem zahřát, aby vnitřním pnutím při naléváni horkého moštu nepraskaly. Lahve uzavřeme zátkami a položíme na bok.

Tipy

Pokud nemáte nebo nechcete používat lahve, lze mošt sterilovat v obyčejných zavařovacích sklenicích stejně jako kompoty. Sklenice po naplnění moštem uzavřete víčky a sterilujte při teplotě 75 až 80 °C po dobu 20 minut. Mošt, pokud máme velký mrazák, nemusíme sterilovat, ale můžeme zamrazit, a podle potřeby postupně konzumovat.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4.375
Average: 4.4 (8 votes)