Jak připravit vitamínovou bombu z citrusů a čerstvého zázvoru | recept
Jak připravit vitamínovou bombu z citrusů a čerstvého zázvoru | recept. Poctivě ostrá medicína z čerstvého zázvoru a citronové i pomerančové šťávy, které jsou společně s cukrem svařené do konzistence řídké marmelády, respektive hustého sirupu, a to přesně tak, aby se jí dal zpestřit čaj na zahřátí anebo doplnit ranní ovesná kaše o pořádnou dávku vitamínů.
Co je potřeba
- 100 g čerstvého zázvoru
- 1 velký pomeranč
- 2 citrony
- 200 g třtinového cukru + 2 lžičky na promíchání s želírovací směsí
- 1 sáček směsi Gelfix klasik od Dr. Oetkera (typ 1:1)
- 400–500 ml vody
Nyní do kastrůlku nasypte třtinový cukr a přidejte najemno nastrouhaný zázvor s pomerančovou kůrou. Vše spolu s vodou a pomerančovou i citronovou šťávou na mírném za občasného míchání 10–15 minut povařte, dokud se ze zázvoru neuvolní silice a nerozvoní se.
Množství vody zvolte dle toho, jak moc hustou či řídkou chcete výslednou medicínu mít. Pro marmeládovější variantu přidejte vody méně, a naopak pro konzistenci spíše podobnou sirupu přilijte vody více.
Pro zcela hladkou medicínu, tedy bez kousků pomerančové kůry a zázvoru, povařenou směs v této fázi přeceďte přes jemné sítko.
Tipy
Přidáním několik lžic rumu a špetky skořice získáte neuvěřitelně delikátní směs pro přípravu horkého nápoje. A to jak ve stylu grogu, kdy patřičné množství směsi zalijete vařící vodou, nebo v podobě znamenitého černého čaje, který směsí obohatíte.
Diskuze k článku