Jak připravit pikantní meruňkové čatní s kari | recept
Jak připravit pikantní meruňkové čatní s kari | recept. Sladkokyselá, avšak v závěru překvapivě pikantní chuť tohoto čatní, v němž jsou sladké a lehce zkaramelizované meruňky prolnuty ostrým kari a zázvorem, vytvoří z plátku masa či kusu sýra opravdu majestátní delikatesu.
Co je potřeba
- 1 kg meruněk
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 větší cibule
- 200 g krupicového cukru
- 100 ml jablečného octa
- 100 ml balzamikového octa
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 1 lžička kari
- 1 lžička červené kari pasty
- 1 lžíce hořčičných semínek
- 1 lžička soli
K základu poté přidejte očištěné a nakrájené meruňky, cukr, hořčičné semínko a podlijte octem. Na středním ohni nechejte zavařit, přiklopte a duste 15–20 minut, dokud se meruňky nerozvaří. Následně odklopte a dalších 10 minut na mírném ohni za stálého míchání pomalu vařte. Ocet tím vyčpí a vystoupí příjemně nasládlá vůně.
V této fázi čatní ochutnejte a případně doslaďte.
Horkou směsí plňte vyvařené zavařovací sklenice, ihned zavíčkujte a nechejte v pokojové teplotě zchladnout. Skladujte v chladu a temnu.
Takto připravené meruňkové čatní báječně doplní plísňové i čerstvé sýry, plátek grilovaného či pečeného masa, ale luxusní je i zjemněné, lehce naředěné lahodnou smetanou a následně promíchané s těstovinami.
Tipy
- Toto čatní dává prostor vašim chutím a fantazii. Lze jej například doplnit sladkými rozinkami, nebo zmírnit jeho pikantnost vynecháním zázvoru a provonět jej hřebíčkem. Během chvilky z čatní připravíte i jedinečný dip. V poměru 1:1 jej promíchejte s majonézou a máte hotovo.
Diskuze k článku