Jak připravit řepné chipsy s ostrým smetanovým dipem | recept
Jak připravit řepné chipsy s ostrým smetanovým dipem | recept. Křupání něčeho slaného je u mnohých z nás neodmyslitelnou součástí sledování televize. S těmito zeleninovými chipsy z řepy budete křupat také, ovšem o poznání zdravěji než s typickými smaženými brambůrky. Tenké plátky upečené řepy vás osloví svou příjemně nasládlou chutí, která je v kombinaci s ostrým křenem a voňavým koprem ve smetanovém dipu, naprosto fantastická.
Co je potřeba
- 4 červené řepy
- olivový olej na potření řepných plátků
- sůl k dochucení
Na ostrý smetanový dip:
- 150 g zakysané smetany (čím tučnější, tím chutnější dip)
- 1 stroužek prolisovaného česneku
- 1 lžička najemno nastrouhaného křenu
- 2 lžíce najemno nasekaného kopru
- sůl a pepř dle chuti
Řepu oloupejte a ostrým nožem či na mandolíně nakrájejte na co nejtenčí plátky. V případě, že jsou bulvy samotné řepy větší, nakrájejte je na půl plátky. Lépe se pak opékají.
Takto připravené plátky vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem a potřete je olivovým olejem.
Pro omaštění řepných plátků je velice pohodlné použít olej ve spreji, a to i za předpokladu, že není přímo olivový.
V průběhu pečení v misce promíchejte zakysanou smetanu s česnekem, křenem a koprem, čímž si připravíte dip k namáčení. Dle chuti osolte a opepřete a než budou zeleninové chipsy dopečené, nechejte jej v lednici proležet a prolnout chutě.
Následně servírujte spolu se zdravějšími křupavými chipsy, jež si nejlépe vychutnáte ihned po upečení. Mají totiž tendenci vlhnout a měknout.
Tipy
- Místo čerstvého křenu můžete do dipu použít i krémový křen ze skleničky, který je podstatně jemnější a dip s ním nebude až tak moc výrazný.
Diskuze k článku