Jak upéct vanilkové rohlíčky podle stoletého receptu | recept
Vanilkové rohlíčky podle stoletého receptu | recept na vánoční cukroví. Předpis na vanilkové rohlíčky je ze sbírky receptů paní, která se narodila v r. 1935. Byla výbornou kuchařkou, vychodila ve čtyřicátých letech školu pro hospodyňky a celý život si zapisovala zajímavé recepty. Po její smrti mně byly sešity s ručně psanými recepty věnovány. U následujících vanilkových rohlíčků je dopsáno: „od babi, výborné“. A je to pravda. Přesvědčete se sami, vyzkoušejte si upéct vynikající vanilkové rohlíčky.
Prosím, přečtěte si doplněné varování na konci článku.
Co je potřeba
- 150 g másla
- 150 g vlašských ořechů
- 100 g moučkového cukru
- 250 g hladké mouky
- trochu citronové kůry
- vanilkový cukr na obalování
Prosátou mouku, moučkový cukr, kůru a strouhané vlašské ořechy promícháme nasucho. Přidáme na kousky nakrájené změklé máslo a uhněteme těsto. Jestliže se nedaří těsto spojit, přidáme polévkovou lžíci mléka. Do těsta se nepřidává vejce, proto jsou rohlíčky rozsýpavé.
Edit: Na rohlíčky vezměte obyčejnou hladkou mouku s typovým označením T 650, pak se pečivo povede. S moukou „dvounulkou“ se více roztečou.
Aby byly rohlíčky všechny stejné, pomozte si formičkou. Formičku vyložte kouskem mikrotenové folie (sáčku) a váleček těsta do ní namáčkněte. Pak pomocí folie syrové tvarované těsto z formičky snadno vyndáte. Rohlíčky při pečení z obyčejné mouky nezvětší objem ani nezmění tvar. Pokládejte je na plech vyložený papírem na pečení.
Varování
12/12 2023
Protože se několik čtenářek ozvalo, že se jim rohlíčky nedaří, zkusila jsem je letos upéct znovu. Recept jsem pekla do předloňska každé Vánoce i na prodej (ŽL mám), a fakt byly luxusní. Letos těsto dobré i bez lžíce mléka – do formiček. Na ručně tvarované jsem lžíci mléka přidala. Až sem vše bylo, jak má být. Ovšem při pečení se rohlíčky roztekly a hodně nabyly, takže nejsou na pohled hezké. Chutnají ale pořád výborně. Nevím, jestli je to moukou či máslem, každopádně něco, co neovlivním, je jinak.
Zde je odkaz na video z Top receptů, téměř shodný recept. Přečtěte si i diskusi pod videem.
Mirka K.
Diskuze k článku