Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat křehké pečivo z datlí | recept

Jak udělat křehké pečivo z datlí | recept

Křehké pečivo z datlí | recept. Cukroví z datlí není u nás příliš obvyklé. Ještě si mnozí z nás pamatují, že koupit datle jindy než před Vánoci, nebylo jen tak. Dnes už jsou naštěstí ke koupi celý rok, a tak si tyto výborné koláčky k čaji můžete udělat kdykoli. Datlová náplň je jemná a chutná o mnoho lépe, než sušené datle vcelku. I ten, kdo toto jižní ovoce nemá v oblibě, si datlové cukroví rád dopřeje.

Co je potřeba

Těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g hery
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 30 ml růžové vody

Náplň:

  • 250 g datlí
  • 30 g másla
  • 2 kávové lžičky perníkového koření
1

Těsto se skládá jen z mouky, tuku a růžové vody. Nevím, odkud se k nám tento recept dostal, ale růžová voda je častou součástí orientálních cukrovinek. Dostane se běžně koupit v cukrářských potřebách nebo internetových obchodech. Všechny ingredience smícháme a hněteme tak dlouho, dokud nevznikne hladké, vláčné, nelepivé těsto. Těsto zabalíme a necháme v chladu přes noc odležet.

2

Na náplň si najemno v kuchyňském robotu rozsekáme datle. Okořeníme je perníkovým kořením, přidáme máslo a zpracujeme v tuhou hmotu. Trochu déle trvá, než se zapracuje máslo, ale vydržte, stojí to za to.

3

Z těsta tvoříme kuličky a z náplně také, ale o něco menší. Paličkou na maso kuličku z těsta zploštíme, vložíme kuličku datlové náplně a zabalíme. Položíme na plech a paličkou na maso se vzorovanou stranou lehce přimáčkneme. Papír na pečení není nutný, pečivo se vůbec nelepí. Místo placiček se mohou dělat oválky a vzorovat se dá čímkoli, třeba struhadlem.

4

Cukroví z datlí pečeme při teplotě 200 °C asi po dobu 20 minut. Po vychladnutí cukrujeme. Jsou velmi křehké a jsou ihned k jídlu. Ať vám chutná!

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct vánoční poleno | recept
Jak upéct vánoční poleno | recept
Vánoční poleno | recept. Vánoční moučník ve tvaru polene, který se peče ve Francii, je připomínka starého keltského zvyku. Vždy se vybral z krbu pěkný…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.