Regionální kuchyně

Jak namíchat hanácký bramborový salát | recept

Hanácký bramborový salát | recept. Recept na Hanácký salát je z mé sbírky receptů. Byl otištěn před lety v jednom magazínu a pochází ze soutěže vánočních bramborových salátů. Porota ho hodnotila vysoko, mám dojem, že se umístil na předních místech....

Jak uvařit kulajdu se ztraceným vejcem | recept

Kulajda se ztraceným vejcem | recept. Kulajda je bílá polévka z brambor, hub, smetany a kopru. Nejvíce chutná v době, kdy jsou v lesích čerstvé houby a na trhu nebo zahradě rané brambory. Kulajda se vaří i ze sušených hub, každá kuchařka používá...

Jak upéct plzeňské rozpeky | recept

Plzeňské rozpeky | recept. Rozpeky jsou bochánky z kynutého těsta, které jsou pečené v troubě. Na Plzeňsku se rozpeky podávají jako příloha k dušené mrkvi, čočce nebo místo knedlíků k bílé houbové omáčce. Někde je servírují se sladkou omáčkou z...

Jak smažit obalovaný sýr, aby nevytekl | recept

Smažený sýr | recept. Smažený sýr v trojobalu je česká a slovenská specialita, kterou si s chutí dají i cizinci. Na jídelním lístku ho mají téměř v každé restauraci a prodává se i v prodejnách rychlého občerstvení. Smažená jídla obecně nejsou příliš...

Jak připravit vepřo knedlo zelo | recept

Vepřo knedlo zelo | recept. Vepřo knedlo zelo je klasika, toto jídlo si každý jednou za čas dá, i když zastánci zdravé výživy to neschvalují. Je to pokrm sytý, nezdravý, ale do české kuchyně zkrátka patří. V každé domácnosti se zelí připravuje jinak...

Jak na přípravu bramborových šišek se strouhankou | recept

Bramborové šišky | recept. Bramborové šišky jsou jednoduché a levné jídlo, které vařívaly už naše babičky. Šišky, hovorově šlejšky, se dají navařit do zásoby a uchovávat v mrazničce pro pozdější použití. Mohou se podávat i jako příloha třeba ke...

Jak uvařit uhlířinu (havířinu) | recept

Havířina | recept. Havířina nebo také uhlířina je staročeský pokrm, který si prý připravovali uhlíři pálící v brdských lesích dřevěné uhlí. Je to pokrm rychlý, levný a sytý. Havířinu doplňujeme salátem z kysaného zelí, sterilovanou červenou řepou s...

Jak si poradit s výběrem restaurace?

Restaurací je v České republice jako hub po dešti. K naší smůle je realita taková, že si na restauratéra „hraje“ i ten, kdo nemá s vařením a vedením takového podniku pražádné zkušenosti. Stále častěji se tak stává, že na talíři vidíme jídla...

Jak upéct koláč z bramborového těsta | recept

Koláč z bramborového těsta | recept. Recept na tento jednoduchý moučník pochází ze staročeské kuchyně. Je od mé babičky, která by se letos dožila 114 let. Vzpomínala na něj jako na „válečný koláč“. Pekla ho za války (v období nedostatku) svým třem...

Jak udělat slezské pirohy | recept

Slezské pirohy, to je tradiční pokrm z Moravskoslezského kraje. Pirohy se dělají z bramborového těsta, plní se vepřovými škvarky. Recept na slezské pirohy představují kuchaři z pořadu Jak šmakuje Moravskoslezsko.

Stránky