Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit uhlířinu (havířinu) | recept

Jak uvařit uhlířinu (havířinu) | recept

Havířina | recept. Havířina nebo také uhlířina je staročeský pokrm, který si prý připravovali uhlíři pálící v brdských lesích dřevěné uhlí. Je to pokrm rychlý, levný a sytý. Havířinu doplňujeme salátem z kysaného zelí, sterilovanou červenou řepou s přídavkem čerstvě strouhaného křenu, kyselou okurkou, podmáslím nebo kefírem. Potřebujete-li rychlý, teplý a chutný pokrm, havířina je skvělou volbou.

Co je potřeba

Na 2 porce:

  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 250 g brambor
  • 50 g anglické slaniny nebo škvarků
  • 1 malá cibule
  • sádlo
  • sůl
  • drcený kmín
1

Z polohrubé mouky, soli a celého vejce vypracujeme hladké těsto. Vejce vyklepneme do důlku z mouky promísené se solí. Nejprve těsto zpracováváme nožem, pak rukou.

2

Hotové vypracované těsto na 15 minut přiklopíme miskou a necháme odpočinout. Mezitím si připravíme další suroviny. Oloupané a pokrájené brambory na plátky uvaříme v osolené vodě a scedíme. Vodu nevyléváme, uvaříme v ní noky.

3

Z odpočinutého těsta vyválíme čtyři válečky a rozkrájíme je na stejně velké kousky. Uvaříme je doměkka v té samé vodě, ve které jsme vařili brambory. Vodu z brambor a noků nevyléváme, hodí se na přípravu česnečky.

4

Na hlubší pánvi rozehřejeme sádlo a usmažíme drobně pokrájenou cibulku dozlatova. Přidáme na kostičky pokrájenou anglickou slaninu nebo hrst škvarků. Slanina pustí trochu tuku a to je čas přihodit na plátky nakrájené vařené brambory. Lehce je opečeme.

5

Nakonec přidáme uvařené a okapané noky, osolíme a okořeníme drceným kmínem. Vše dohromady prohřejeme.

6

Při přípravě havířiny nepoužívejte příliš velké množství tuku. Hotové jídlo má být omaštěné tak akorát, tuk se vsákne do brambor a noků. Je to pokrm chudých lidí a ti omastkem šetřili.

Tipy

Můžete použít i předem vařené brambory ve slupce.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak si upéct brambory s česnekem | recept
Jak si upéct brambory s česnekem | recept
Pečené brambory s česnekem | recept. Pečené brambory s česnekem jsou levné jídlo, které se dá jíst jen tak, zapíjené kyškou nebo mlékem. Dělám je, kdy…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.