Jak uvařit uhlířinu (havířinu) | recept
Havířina | recept. Havířina nebo také uhlířina je staročeský pokrm, který si prý připravovali uhlíři pálící v brdských lesích dřevěné uhlí. Je to pokrm rychlý, levný a sytý. Havířinu doplňujeme salátem z kysaného zelí, sterilovanou červenou řepou s přídavkem čerstvě strouhaného křenu, kyselou okurkou, podmáslím nebo kefírem. Potřebujete-li rychlý, teplý a chutný pokrm, havířina je skvělou volbou.
Co je potřeba
Na 2 porce:
- 100 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 250 g brambor
- 50 g anglické slaniny nebo škvarků
- 1 malá cibule
- sádlo
- sůl
- drcený kmín
Krok 1
Z polohrubé mouky, soli a celého vejce vypracujeme hladké těsto. Vejce vyklepneme do důlku z mouky promísené se solí. Nejprve těsto zpracováváme nožem, pak rukou.
Krok 2
Hotové vypracované těsto na 15 minut přiklopíme miskou a necháme odpočinout. Mezitím si připravíme další suroviny. Oloupané a pokrájené brambory na plátky uvaříme v osolené vodě a scedíme. Vodu nevyléváme, uvaříme v ní noky.
Krok 3
Z odpočinutého těsta vyválíme čtyři válečky a rozkrájíme je na stejně velké kousky. Uvaříme je doměkka v té samé vodě, ve které jsme vařili brambory. Vodu z brambor a noků nevyléváme, hodí se na přípravu česnečky.
Krok 4
Na hlubší pánvi rozehřejeme sádlo a usmažíme drobně pokrájenou cibulku dozlatova. Přidáme na kostičky pokrájenou anglickou slaninu nebo hrst škvarků. Slanina pustí trochu tuku a to je čas přihodit na plátky nakrájené vařené brambory. Lehce je opečeme.
Krok 5
Nakonec přidáme uvařené a okapané noky, osolíme a okořeníme drceným kmínem. Vše dohromady prohřejeme.
Krok 6
Při přípravě havířiny nepoužívejte příliš velké množství tuku. Hotové jídlo má být omaštěné tak akorát, tuk se vsákne do brambor a noků. Je to pokrm chudých lidí a ti omastkem šetřili.
Můžete použít i předem vařené brambory ve slupce.