Jak připravit šulánky s perníkovou omáčkou ze švestkových povidel | recept
Jak připravit šulánky s perníkovou omáčkou ze švestkových povidel | recept. Šišky, škubánky či šulánky. Tolik oblíbené, tradiční a české. Jednoduché, sladce laděné pokrmy z kousků bramborového těsta neomrzí ani se strouhankou ani s mákem. Ovšem vyzkoušejte i tyto s perníkem. Ten svou příjemnou vůní již tak výtečnou švestkovou omáčku z pikantních povidel, ořechů a rozinek povznese doslova do labužnického nebe.
Co je potřeba
- Bramborové šulánky – šišky – množství volte dle své chuti, hladu a především dle toho, jak moc či málo máte rádi omáčky na talíři
- plátek másla na opečení
Na omáčku:
- 150 g švestkových povidel
- 200 ml vody
- 80 g perníku na strouhaní
- hrst rozinek
- hrst vlašských ořechů
- 2 lžíce rumu
Jakmile omáčka lehce zhoustne přidejte k ní rozinky s nahrubo nasekanými vlašskými ořechy a provoňte rumem. Takto na mírném ohni přibližně 2 minuty prohřívejte a pokud je potřeba omáčku ještě nařeďte vodou či delikátně rumem, nebo naopak přisypte trochu strouhaného perníku na zahuštění. Výsledná konzistence by měla být litá a vláčná.
Nyní už jen na plátku másla zlehka opečte samotné šulánky, přičemž je pravidelně prohazujte, aby se opekly ze všech stran.
Dozlatova opečené je přesuňte na talíř, přelijte omáčkou, kterou můžete ještě posypat ořechy a podávejte.
Labužnického chuťové zážitku dosáhnete, pokud omáčku na talíři ještě ozdobíte kopečkem šlehačky, která její výraznou chuť smetanově zjemní.
Tipy
- Tuto perníkovou omáčku skvěle využijete i jako přeliv přes plněné švestkové knedlíky připravené nejlépe z bramborového těsta. Ovšem vynikající je i v kombinaci s malými tvarohovými knedlíčky (nočky) bez ovocné náplně.
Diskuze k článku