Jak udělat cuketový prejt | recept
Jak udělat cuketový prejt | recept. Cuketový prejt je dobré řešení, jak si dopřát alespoň iluze zabíjačkové pochoutky v době, kdy právě není „čas prejtu“ - v létě a v horkém počasí. Anebo si cuketový prejt můžeme připravit, jestliže nejíme maso, držíme nějakou dietu, a nebo máme přebytek cuket. Cuketový prejt je dobrý teplý i studený. Jak udělat cuketový prejt? Přinášíme několik možných receptů.
Co je potřeba
suroviny podle návodu
kuchyňské vybavení, pečící trouba (remoska)
Prejt je tradiční výrobek z vepřového masa a bílé buchty, kořeněný česnekem, majoránkou, černým pepřem a sušeným mletým zázvorem. Podává se s vařenými bramborami a vařeným kyselým zelím, s bramborovou kaší, šťouchanými bramborami nebo s chlebem. Cuketový prejt svůj masitý předobraz do jisté míry kopíruje. Základní hmotou však není maso, ale cuketa.
Na přípravu cuketového prejtu vybereme velkou pevnou cuketu (pečením se hodně odpaří). Cuketu oloupeme, omyjeme, rozkrojíme, zbavíme jader a vláken z dutiny jadřince. Na struhadle s hrubými očky cuketu nastrouháme. Jestliže přes svou zralost pouští vodu, odlíváme ji, aby zbytečně neředila hmotu prejtu. Vodu sléváme do hrnečku.
Čtyři tužší rohlíky, housky nebo půl bílé veky nakrájíme na kostičky. Dobře se k tomu hodí nůž s pilkou. Nakrájené pečivo pokropíme tekutinou z cukety. Jestli cuketa nic nepustila, pokropíme housku mlékem, polévkovým vývarem nebo při nejhorším i vodou. Pečivo zvlhčíme jen jemně, aby se úplně nerozmočilo.
Jestliže nám to dieta či přesvědčení dovolí, nakrájíme asi patnáct až dvacet deka libové anglické slaniny nebo uzeného masa a rozpustíme je na pánvi. Přidáme jednu velkou nebo dvě malé nadrobno nakrájené cibule a společně je opečeme, aby byla cibule zlatavá. Jestliže maso nejíme nebo nemůžeme, osmažíme cibule na třech lžicích oleje.
Utřeme nebo prolisujeme čtyři až šest stroužků česneku. Záleží na jeho ostrosti. Ve vhodné nádobě smícháme nastrouhanou cuketu, zvlhlé pečivo, cibulku se slaninou, česnek. Přidáme asi lžičku soli, poctivou hrst rozemnuté majoránky, na dvě špičky nože mletého pepře a půl lžičky mletého sušeného zázvoru.
Varianty: Místo pečiva můžeme použít 250 až 300 gramů uvařených trhaných krupek nebo jahel. Případně můžeme housku nahradit dobře propranou a asi dvě minuty spařovanou pohankou (asi 150 gramů v suchém stavu), případně nám jako zdravé plnidlo mohou posloužit ovesné vločky (asi 150 gramů suchých). V případě použití vloček nebudeme slévat vodu z cukety, aby měly vločky z čeho nabýt na objemu. Cuketový prejt můžeme případně doplnit také mletým vařeným nebo pečeným masem.
Varování
Aby byl zachován chuťový charakter prejtu, moc se nehodí přidávat do cuketového prejtu sýr nebo uzeninu, jak se v některých předpisech doporučuje. Pak se jedná spíše o nákyp.
Diskuze k článku