Jak zavařit švestky ve vlastní šťávě | polotovar na knedlíky a koláče
Jak zavařit švestky ve vlastní šťávě | polotovar na knedlíky a koláče. Chcete si i v zimě pochutnat na švestkových koláčích nebo knedlících a místa v mrazáku je málo? Zkuste švestky zavařit ve vlastní šťávě! Chutnají lépe než kompotované, na koláčích výborně drží tvar a nepouštějí šťávu při pečení, takže se nestane, že budete mít rozmáčené těsto. Pokud jsou švestky hodně zralé, lze je zavařit i bez přidaného cukru. Vydrží celý rok a nekazí se, mám to osobně vyzkoušené.
Co je potřeba
- zralé švestky
- tuzemák
- volitelně cukr
- želírovací ovocný cukr pro diabetiky (volitelně)
Švestky naskládejte do sklenic řeznou stranou dolů. Co nejvíce je stlačujte. Švestky po zavaření trochu klesnou, tak aby volná část ve sklenici byla co nejmenší. Podle toho, jak máte sladké ovoce, přidejte cukr nebo lžíci želírovacího ovocného cukru pro diabetiky. Já cukr nepřidávám. Nahoru do každé sklenice nalijte 2 lžíce tuzemáku (rumu). Sklenice uzavřete a zavařujte 15 minut při 80 °C.
Ještě teplé sklenice postavte dnem vzhůru a po vychladnutí uložte do sklepa. Na dně ve sklenicích bude malé množství uvolněné švestkové šťávy. Takto zavařené švestky využijete jako čerstvé. Jsou pevné, při pečení se nerozpadají - drží tvar. Hodí se na přípravu všech druhů jídel. Zavařovat stejným způsobem můžete i meruňky. Jen počítejte s tím, že horní vrstva změní barvu. Je to jen kosmetická vada, na chuť to nemá vliv.
Diskuze k článku