Jak zpracovat úrodu třešní | třešňové recepty
Jak zpracovat úrodu třešní | třešňové recepty. Právě teď vrcholí sklizeň třešní. Letos se zdá úroda lehce nadprůměrná a tak mnozí řeší problém, jak zpracovat velké množství třešní najednou. Když už se rodině začnou zajídat bublaniny, záviny, knedlíky, omelety, je čas na zavařování, marmeládování, sušení nebo zkoušku nového receptu. Nabízíme vám několik tipů.
Co je potřeba
Třešně pro všechny recepty, ostatní viz v jednotlivých krocích
Třešňový kompot
Tmavé druhy třešní, Nálev z 1 l vody a 250 g cukru
Třešně ztrácejí při sterilaci barvu, proto raději vybíráme odrůdu s tmavými plody. Nemáte-li je k dispozici, přidejte do sklenice ke světlým třešním několik borůvek (právě zrají), které nálevu propůjčí tmavou barvu. Třešně přeberte a napěchujte do čistých sklenic. Zalijte vychladlým svařeným roztokem vody a cukru. Nálev nalijte asi centimetr pod okraj sklenice. Uzavřete víčkem a zavařujte při 80 °C 20 minut.
Třešně zavařené ve vlastní šťávě
Třešně napěchujte do sklenic a do každé sklenice přidejte lžíci převařené vody. Uzavřete víčkem a sklenice sterilujte 20 minut při 85 °C. Třešně je lepší předem vypeckovat, ale není to nutné. Takto připravené se hodí na třešňové moučníky v zimě. Je nutná úzkostlivá čistota při práci, aby se výrobek nekazil. Pokud vám nevadí cukr, třešně můžete prosypat ve sklenici lžící cukru nebo náhradního sladidla pro diabetiky. Mám vyzkoušený březový cukr - xylitol.
Sušené třešně
Hodně zralé třešně, cukr
Sušené třešně jsou výbornou náhražkou cukrovinek pro děti. Dají se jimi nahradit i rozinky. Třešně rozložte na plech a předsušte při teplotě 40 °C. Sušte je tak dlouho, dokud z nich nepůjdou vymáčknout pecky. Stejný hmotnostní díl vody a cukru svařte a do vařícího roztoku vložte odpeckované třešně. Přiveďte k varu, sejměte z plotýnky a nechte 24 hodin proslazovat. Druhý den je opět přiveďte k varu a nechte vychladnout třeba přes noc. Přeceďte je, rozložte v jedné vrstvě a sušte při 50 °C. Usušené třešně jsou vláčné a při stisku z nich nesmí téct šťáva. Scezený sirup využijte na slazení čaje.
Studená třešňová polévka
300 g třešní, 7 dl vody, kousek celé skořice, 3 hřebíčky, 40 g Maizeny, 2 dl mléka, 100 g cukru, citronová šťáva
Vodu s cukrem svařte a do horkého roztoku dejte vařit odpeckované třešně s hřebíčkem a skořicí. Několik minut povařte a zahustěte škrobem rozmíchaným v mléce. Ihned sejměte z plotýnky, ochuťte šťávou z citronu a dejte vychladit. Polévka se podává jako osvěžující dezert, ledově vychlazená s několika čerstvými třešněmi, vloženými těsně před podáváním.
Diskuze k článku