Jak zpracovat brusinky | recepty
Jak zpracovat brusinky | recepty. Dnes se s vámi podělím o recepty na zpracování brusinek. Všechny recepty jsou mnohokrát odzkoušené a snadné. Brusinky obsahují hodně tříslovin, a proto se musí přidávat poměrně mnoho cukru, aby výrobky z nich měly dobrou chuť. Obsahují také kyselinu benzoovou, která působí jako konzervant (odpadá zavařování) a dostatek pektinu, nemusíte přidávat další. Džemy a kompoty z brusinek mají mnohostranné využití v kuchyni.
Co je potřeba
Pro všechny recepty:
- brusinky
- krupicový cukr
- citronová (pomerančová) kůra
- více u každého receptu
Brusinky s vínem a pomerančem
4 kg brusinek, 7 dl červeného vína, šťáva a kůra ze 4 pomerančů, 3 kg krupicového cukru, 3 svitky skořice
Brusinky nasypte do kastrolu s širokým dnem. Prosypte je cukrem, zalijte vínem a pomerančovou šťávou. Přidejte celou skořici (zkuste sehnat cejlonskou, je aromatičtější než běžně prodávaná). Pomerančovou kůru nastrouhejte (jen oranžovou vrstvu) a promíchejte s obsahem kastrolu. Uveďte do varu, povařte 10 minut a přeceďte. Bobulky odložte stranou a tekutinu dalším varem zredukujte přibližně o třetinu. Brusinky nasypte do sklenic, zalijte horkou šťávou, uzavřete a otočené dnem vzhůru nechte zchladnout.
Brusinkové pyré
3 hrnky zralých brusinek, 1/4 hrnku vody, 2 hrnky krupicového cukru, 1 citron
Brusinky zalijte vodou a duste pod pokličkou přibližně 5 minut, dokud nezměknou. Rozmixujte je ponorným mixerem, promíchejte s cukrem a znovu 1 minutu provařte, aby se cukr rozpustil. Musíte je stále míchat, jinak se připálí. Odstavte a dochuťte citronovou šťávou. Naplňte do sklenic a uskladněte. Hodí se jako poleva na zmrzlinu, palačinky i k zalití horkou vodou jako čaj.
Brusinková granita
500 ml brusinkové šťávy, 70 g krupicového cukru, šťáva z 1/2 citronu, 60 ml vodky
Brusinkovou šťávu s cukrem promíchejte v hrnci a pomalu zahřívejte. Stále míchejte a jakmile se cukr rozpustí, sejměte z ohně. Směs nalijte do misky, nechte vychladnout a do studené vmíchejte vodku a citronovou šťávu. Dejte do mrazničky asi na 2 hodiny, pak promíchejte a nechte asi 5 hodin mrazit. Pak rozmixujte výkonným mixerem.
Diskuze k článku