Jak udělat ostružinovou chilli omáčku | recept s lesními plody
Jak udělat ostružinovou chilli omáčku | recept s lesními plody. Využijte bohatou úrodu ostružin a připravte z nich výbornou chilli omáčku. Omáčka se hodí ke grilovaným masům, k sýrům a kdo má rád pálivé, tak si ji může dát jen tak, na lžičku nebo s pečivem. Recept jsem od někoho dostala a upravila podle sebe. Omáčku dělám jen z ostružin, původně byla i s borůvkami – poměr v závorce. Tak jestli máte chuť sbírat borůvky, můžete vyzkoušet i tu, prý je skvělá.
Co je potřeba
- 1250 g ostružin (750 g ostružin, 500 g borůvek)
- 1–2 chilli papričky
- špetka soli
- 5 hřebíčků
- lžička mletého pepře
- lžička mleté skořice
- 2–3 větvičky estragonu
- 1 lžíce citronové šťávy
- cukr podle chuti
Rozmixovanou omáčku znovu přiveďte k varu a oslaďte. Není možné napsat přesné množství cukru, ostružiny mohou být kyselé i velmi sladké (přezrálé). Pro začátek přidejte 200 g a pak dolaďte dle potřeby. Stejně tak postupujte s chilli papričkou, pálivost záleží na odrůdě a pozor, po vychladnutí omáčky se ostrost zvýrazní. Omáčku vařte za občasného promíchání do požadované hustoty.
Hotovou omáčku rozlijte do sklenic, zavíčkujte a pro jistotu sterilujte 20 minut při 80 °C.
Tipy
Místo obyčejného cukru lze využít cukr želírovací. Stačí několik lžic a 5 minut provařit. Omáčka bude rychleji hotová.
Želírovací cukr si můžete připravit doma z pektinu a krupicového cukru, vyjde to výrazně levněji.
Diskuze k článku