Přejít k hlavnímu obsahu

Jak využít jeřabiny v kuchyni | recepty ze starého receptáře

Jak využít jeřabiny v kuchyni | recepty ze starého receptáře

Jak využít jeřabiny v kuchyni | recepty ze starého receptáře. Červené drobné malvice – plody jeřábu, jeřabiny – neodmyslitelně patří k podzimu. Jeřáb je dekorativní strom, který se v několika druzích běžně objevuje v naší přírodě. Jeřabiny jsou zasyrova hořké a svíravé chuti. Nejlepší jsou po prvních mrazech. A jak rozlišíte jedlý jeřáb od jeřábu ptačího? Prohlédněte si jeho listy, jedlý jeřáb je má pilovité do poloviny, list jeřábu ptačího má pilovitý celý okraj. Jeřabiny se využívají v lidovém léčitelství a dnes už zřídka v kuchyni. Některé pozapomenuté zajímavé recepty jsou obsahem dnešního článku.

Co je potřeba

Celý recept s ingrediencemi a postupem najdete v jednotlivých krocích

1

Jeřabinový džem s hruškami

  • 1 kg jeřabin, 0,5 kg očištěných hrušek, 1,5 kg krupicového cukru
  • Jeřabiny otrhejte, přeberte a omyjte. Nechte dobře oschnout.
  • Hrušky omyjte, vykrájejte a nastrouhejte (nakrájejte) na plátky.
  • Uvařte cukrový sirup z 650 g cukru a 350 ml vody. Po rozpuštění cukru odstavte.
  • Jeřabiny a hrušky vložte do hrnce a zalijte mírně zchladlým sirupem. Nechte přes noc stát v chladu.
  • Druhý den povařte 30 minut a horké plňte do sklenic.
  • Sterilujte 15 minut při 80 °C.
  • Džem můžete skladovat při pokojové teplotě, nekazí se.
2

Domácí jeřabinové víno

  • 2 kg jeřabin
  • 3 l jablečného moštu
  • 2 kg krupicového cukru
  • 8 l vody

Víno je nutné vyrábět pouze ze zralých jeřabin. Jeřabiny rozdrťte, vložte do velké skleněné nádoby, zalijte vodou, 3 l jablečné šťávy a přidejte kilogram cukru. Nádobu uzavřete kvasnou zátkou a směs nechte ve tmě na teplém místě týden kvasit. Po týdnu přisypte druhý kilogram cukru a nechte směs 10 dní v klidu. Pak přefiltrujte přes jemné plátno, abyste víno zbavili usazenin a rozlijte do lahví. Skladujte v chladu.

Jak využít jeřabiny v kuchyni | recepty ze starého receptáře
3

Domácí jeřabinový likér

  • jeřabiny
  • 1,5 l vodky
  • cukr podle chuti

Nejprve si připravte jeřabiny, očistěte je, přeberte a v jedné vrstvě rozložte na plech. Při nízké teplotě nechte bobule v troubě změknout. Měkké jeřabiny nasypte do 2/3 třílitrové sklenice a zalijte vodkou. Nechte stát asi 3 měsíce ve tmě, nápoj musí získat jantarovou barvu. Pak roztok sceďte a podle vašeho uvážení doslaďte krupicovým cukrem.

Jak využít jeřabiny v kuchyni | recepty ze starého receptáře
4

Domácí kořeněný jeřabinový likér

  • 1 kg jeřabin
  • 2 l vodky
  • 0,5 kg cukru
  • 2 sklenice vody (400 ml)
  • hřebíček a skořici podle chuti

Zralé jeřabiny omyjte, osušte a nakrájejte. Můžete je rozemlít v mlýnku na maso. Z vody a cukru svařte sirup, ochlaďte ho nalijte na jeřabiny, přidejte koření a vodku. Vše důkladně promíchejte, nádobu pevně uzavřete a na teplém místě nechte 3 týdny stát. Poté přefiltrujte, stočte do lahví a uschovejte v chladu a temnu.

5

Šípkový džem s jeřabinami

  • 800 g šípkové dužniny
  • 200 g jeřabin
  • 1300 g cukru
  • 1 l vody

Šípky očistěte od stopek, zbytků kališních lístků a semen s chloupky. Pracujte v rukavicích, chloupky jsou velmi nepříjemné. Takto připravené šípky vyperte v několika vodách. Do hrnce s 1 l vroucí vody nasypte šípky a blanšírujte 4 minuty, pak vyjměte a odeberte 250 ml tekutiny. Do zbytku (stejná voda, ve které byly šípky) blanšírujte 4 minuty jeřabiny a sceďte. Z odebraného čtvrtlitru vody a 1300 g cukru uvařte sirup. Do sirupu vložte šípky a jeřabiny, promíchejte a vařte 8 minut. Odstavte, nechte vychladnout a poté postup jednou opakujeme. Potřetí přiveďte směs k varu a na mírném ohni vařte 25 minut doměkka. Naplňte do sklenic, uzavřete víčky a po vychladnutí uložte v chladu a temnu.

 

Jak využít jeřabiny v kuchyni | recepty ze starého receptáře
6

Jeřabinový džem s medem

  • 400 g jeřabin
  • 200 g medu

Každou jeřabinku propíchněte jehlou. Bobule zalijte vroucí vodou, zakryjte a počkejte až změknou, pak přeceďte. Bobule promíchejte s medem a naplňte do sklenic.

Tipy

Pokud ještě nebyly mrazy, stačí natrhané jeřabiny nechat přes noc v mrazničce.

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat ostružinové víno | recept
Jak udělat ostružinové víno | recept
Jak udělat ostružinové víno | recept. Asi nic nemůže překonat, pokud jde o vína, alkoholický nápoj z vinné révy, ale i jiná ovoce jsou vhodná pro výro…
Jak vyrobit malinové víno | recept
Jak vyrobit malinové víno | recept
Jak vyrobit malinové víno | recept. Někdy se na zahradě urodí velké množství malin, takže je na čase vyzkoušet malinové víno. Předem ale musíme říci,…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.