Jak využít jeřabiny v kuchyni | recepty ze starého receptáře
Jak využít jeřabiny v kuchyni | recepty ze starého receptáře. Červené drobné malvice – plody jeřábu, jeřabiny – neodmyslitelně patří k podzimu. Jeřáb je dekorativní strom, který se v několika druzích běžně objevuje v naší přírodě. Jeřabiny jsou zasyrova hořké a svíravé chuti. Nejlepší jsou po prvních mrazech. A jak rozlišíte jedlý jeřáb od jeřábu ptačího? Prohlédněte si jeho listy, jedlý jeřáb je má pilovité do poloviny, list jeřábu ptačího má pilovitý celý okraj. Jeřabiny se využívají v lidovém léčitelství a dnes už zřídka v kuchyni. Některé pozapomenuté zajímavé recepty jsou obsahem dnešního článku.
Co je potřeba
Celý recept s ingrediencemi a postupem najdete v jednotlivých krocích
Krok 1
Jeřabinový džem s hruškami
- 1 kg jeřabin, 0,5 kg očištěných hrušek, 1,5 kg krupicového cukru
- Jeřabiny otrhejte, přeberte a omyjte. Nechte dobře oschnout.
- Hrušky omyjte, vykrájejte a nastrouhejte (nakrájejte) na plátky.
- Uvařte cukrový sirup z 650 g cukru a 350 ml vody. Po rozpuštění cukru odstavte.
- Jeřabiny a hrušky vložte do hrnce a zalijte mírně zchladlým sirupem. Nechte přes noc stát v chladu.
- Druhý den povařte 30 minut a horké plňte do sklenic.
- Sterilujte 15 minut při 80 °C.
- Džem můžete skladovat při pokojové teplotě, nekazí se.
Krok 2
Domácí jeřabinové víno
- 2 kg jeřabin
- 3 l jablečného moštu
- 2 kg krupicového cukru
- 8 l vody
Víno je nutné vyrábět pouze ze zralých jeřabin. Jeřabiny rozdrťte, vložte do velké skleněné nádoby, zalijte vodou, 3 l jablečné šťávy a přidejte kilogram cukru. Nádobu uzavřete kvasnou zátkou a směs nechte ve tmě na teplém místě týden kvasit. Po týdnu přisypte druhý kilogram cukru a nechte směs 10 dní v klidu. Pak přefiltrujte přes jemné plátno, abyste víno zbavili usazenin a rozlijte do lahví. Skladujte v chladu.
Krok 3
Domácí jeřabinový likér
- jeřabiny
- 1,5 l vodky
- cukr podle chuti
Nejprve si připravte jeřabiny, očistěte je, přeberte a v jedné vrstvě rozložte na plech. Při nízké teplotě nechte bobule v troubě změknout. Měkké jeřabiny nasypte do 2/3 třílitrové sklenice a zalijte vodkou. Nechte stát asi 3 měsíce ve tmě, nápoj musí získat jantarovou barvu. Pak roztok sceďte a podle vašeho uvážení doslaďte krupicovým cukrem.
Krok 4
Domácí kořeněný jeřabinový likér
- 1 kg jeřabin
- 2 l vodky
- 0,5 kg cukru
- 2 sklenice vody (400 ml)
- hřebíček a skořici podle chuti
Zralé jeřabiny omyjte, osušte a nakrájejte. Můžete je rozemlít v mlýnku na maso. Z vody a cukru svařte sirup, ochlaďte ho nalijte na jeřabiny, přidejte koření a vodku. Vše důkladně promíchejte, nádobu pevně uzavřete a na teplém místě nechte 3 týdny stát. Poté přefiltrujte, stočte do lahví a uschovejte v chladu a temnu.
Krok 5
Šípkový džem s jeřabinami
- 800 g šípkové dužniny
- 200 g jeřabin
- 1300 g cukru
- 1 l vody
Šípky očistěte od stopek, zbytků kališních lístků a semen s chloupky. Pracujte v rukavicích, chloupky jsou velmi nepříjemné. Takto připravené šípky vyperte v několika vodách. Do hrnce s 1 l vroucí vody nasypte šípky a blanšírujte 4 minuty, pak vyjměte a odeberte 250 ml tekutiny. Do zbytku (stejná voda, ve které byly šípky) blanšírujte 4 minuty jeřabiny a sceďte. Z odebraného čtvrtlitru vody a 1300 g cukru uvařte sirup. Do sirupu vložte šípky a jeřabiny, promíchejte a vařte 8 minut. Odstavte, nechte vychladnout a poté postup jednou opakujeme. Potřetí přiveďte směs k varu a na mírném ohni vařte 25 minut doměkka. Naplňte do sklenic, uzavřete víčky a po vychladnutí uložte v chladu a temnu.
Krok 6
Jeřabinový džem s medem
- 400 g jeřabin
- 200 g medu
Každou jeřabinku propíchněte jehlou. Bobule zalijte vroucí vodou, zakryjte a počkejte až změknou, pak přeceďte. Bobule promíchejte s medem a naplňte do sklenic.
Pokud ještě nebyly mrazy, stačí natrhané jeřabiny nechat přes noc v mrazničce.