Jak udělat ostružinovou chilli omáčku | recept s lesními plody
Jak udělat ostružinovou chilli omáčku | recept s lesními plody. Využijte bohatou úrodu ostružin a připravte z nich výbornou chilli omáčku. Omáčka se hodí ke grilovaným masům, k sýrům a kdo má rád pálivé, tak si ji může dát jen tak, na lžičku nebo s pečivem. Recept jsem od někoho dostala a upravila podle sebe. Omáčku dělám jen z ostružin, původně byla i s borůvkami – poměr v závorce. Tak jestli máte chuť sbírat borůvky, můžete vyzkoušet i tu, prý je skvělá.
Co je potřeba
- 1250 g ostružin (750 g ostružin, 500 g borůvek)
- 1–2 chilli papričky
- špetka soli
- 5 hřebíčků
- lžička mletého pepře
- lžička mleté skořice
- 2–3 větvičky estragonu
- 1 lžíce citronové šťávy
- cukr podle chuti
Krok 1
Začněte tím, že si opatříte ostružiny. Pokud máte možnost, nasbírejte si ty „divoké“, lesní. Mají výraznější aroma než pěstované odrůdy. Jestliže máte ostružiny na zahradě, použijte je, ale doporučuji je namíchat s lesními nebo přidat jiné ovoce. Hodí se hrušky a jablka.
Krok 2
Ostružiny podlijte velmi malým množstvím vody, přidejte ostatní ingredience (bez cukru, ten až nakonec) a rozvařte je. Pak směs rozmixujte a vadí-li vám drobná ostružinová jadérka, prolisujte přes řídkou tkaninu (síto).
Krok 3
Rozmixovanou omáčku znovu přiveďte k varu a oslaďte. Není možné napsat přesné množství cukru, ostružiny mohou být kyselé i velmi sladké (přezrálé). Pro začátek přidejte 200 g a pak dolaďte dle potřeby. Stejně tak postupujte s chilli papričkou, pálivost záleží na odrůdě a pozor, po vychladnutí omáčky se ostrost zvýrazní. Omáčku vařte za občasného promíchání do požadované hustoty.
Hotovou omáčku rozlijte do sklenic, zavíčkujte a pro jistotu sterilujte 20 minut při 80 °C.
Místo obyčejného cukru lze využít cukr želírovací. Stačí několik lžic a 5 minut provařit. Omáčka bude rychleji hotová.
Želírovací cukr si můžete připravit doma z pektinu a krupicového cukru, vyjde to výrazně levněji.