Jak připravit sladký dýňový topping se skořicí | recept
Neobyčejný dýňový topping, který uskladněný ve sklenici vydrží do dlouhé zimy. Svou neobvyklou vůní a sladkou chutí zpříjemní zimní dny, kdy u srdce zahřeje i voňavá skořice. Tato sladká, dýňově jemná a skořicí provoněná omáčka řídké marmeládové konzistence, přemění obyčejný sametový jogurt či osmažený toast v neobyčejný skvost.
Co je potřeba
- 1,5 kg očištěné a nakrájené dýně Hokkaido
- 1,5 l vody
- 1 kg krupicového cukru
- 200 g třtinového cukru
- 6 lžiček mleté skořice
- 3 celé skořice
- citronová šťáva z jednoho citronu
Jakmile je dýňový topping hotový, tedy táhlý a z vařečky stéká pomalu, rozlijte jej do vyčištěných sklenic a zavíčkujte. Skleničky s dýňovým toppingem skladujte v temnu a chladu, přičemž po otevření jej skladujte v lednici.
Takto připravený dýňový topping je dokonalým a neobyčejně sladce chutným ochucovadlem bílého jogurtu či tvarohu, stejně jako skvostným doplňkem dezertu připraveného z obyčejného toastu. Ten stačí jen diagonálně překrojit, v pánvi na másle osmažit a místo jeho klasického obalení v moučkovém cukru se skořicí osmažené klínky na talíři přelít tímto toppingem.
Tipy
- Sladký dýňový topping lze využít i jako sirup do horkých zimních nápojů. Stačí jej v hrnečku jednoduše zalít vroucí vodou a získáte úžasný nápoj na zahřátí, který je účinnější a voňavější, nežli kdejaký obyčejný čaj. Neobyčejný šmrnc s ním také získá i horké mléčné Latte.
Diskuze k článku