Jak upéct koláč s dýňovou nádivkou a karamelizovanými ořechy
Atraktivní vzhled, honosný název, přitom tak snadný recept. Výsledek snadné přípravy vás navíc uchvátí mimořádnou chutí a vůní. Koláč z jemného těsta doplněný hojnou vrstvou smetanovo-dýňové nádivky a ozdobený karamelizovanými ořechy je opravdu mimořádnou harmonií jemných chutí a vůní.
Co je potřeba
Pro uvedené množství surovin využijte na tento dýňový koláč plech o rozměrech 30×40 cm
Na jemné těsto:
- 300 g hladké mouky
- 100 g sádla
- 100 g másla
- 1 lžíce krupicového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 3 lžíce studené vody
Na smetanově jemnou dýňovou nádivku:
- 600 g jemného dýňového pyré
- 2 vejce
- 80 g třtinového cukru
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 1 lžíce třtinové melasy
- 1 lžička mleté skořice
- ½ lžičky mletého hřebíčku
- ½ lžičky mletého nového koření
- špetka muškátového oříšku
Na mimořádně snadné karamelizované oříšky:
- 200 g směsi neloupaných mandlí a vlašských ořechů (na celou porci lze využít jen vlašské ořechy)
- 100 g třtinového cukru
- 50 g másla
Mimořádně snadná příprava, která vás na tomto receptu spolu s atraktivním vzhledem hotového koláče doslova uchvátí, začíná vypracováním jemného těsta. Na to v míse jednoduše propracujte veškeré uvedené suroviny kromě vody. Tu přidejte až ve chvíli, kdy směs bude mít konzistenci jemné drobenky. Voda drobenku dokonale spojí a vznikne tak tvárné a nelepivé těsto tužší konzistence.
Vypracované jemné těsto pak vyválejte na tenký plát a vyložte jím plech s pečicím papírem. Pro tuto chvíli plech s těstem na koláč odložte stranou a začněte s rovněž snadnou přípravou mimořádných karamelizovaných ořechů.
Na karamelizované ořechy v míse smíchejte nahrubo nasekané neloupané mandle s ořechy a třtinovým cukrem. Důkladně promíchejte a přibližně jednou třetinou směsi posypte jemné těsto připravené na plechu. Těsto na koláč s ořechovou směsí dejte do předehřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) předpéct, a to na cca 20 minut.
Tipy
- Místo směsi v receptu uvedeného koření můžete do jemného koláče, respektive do smetanově jemné dýňové nádivky použít i klasické perníkové koření, které je v obchodech snadno k sehnání a současně si tím ještě víc ulehčíte již tak snadnou přípravu koláče.
Diskuze k článku