Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct jahodové řezy s krémem | recept na řezy z jogurtového těsta

Jak upéct jahodové řezy s krémem | recept na řezy z jogurtového těsta

Jahodové řezy s krémem | recept. Jahody milují děti i dospělí. Tyto sladké šťavnaté plody nejlépe chutnají čerstvé, právě utržené nebo zpracované bez tepelné úpravy, tak se nejlépe zachová jejich barva i chuť. Z jahod se dá vytvořit mnoho druhů koláčů, řezů, pečených i nepečených dortů, zmrzlin a jiných dobrot. Dnes vám nabízím recept na snadné a rychlé řezy, které výborně chutnají.

Co je potřeba

  • 350 g polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 celé vejce
  • 1 polévková lžíce rumu
  • 250 g bílého jogurtu
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 0,5 l mléka
  • vanilkový pudink
  • 3 PL cukru
  • želatina
  • 1 kg jahod
1

Těsto na řezy připravíme smícháním polohrubé mouky, moučkového cukru a prášku do pečiva. Suché přísady důkladně promícháme a přidáme jogurt, rum, celé vejce a rozpuštěné máslo. Promícháme a vzniklé hustější těsto stěrkou rozetřeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech s vyšším okrajem. Upečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 °C do lehkého zrůžovění povrchu těsta. Zkusíme dřevěnou špejlí píchnout do těsta, pokud se nelepí a špejle po vytažení zůstane suchá, je korpus upečen. Pečení trvá přibližně 30 minut.

2

Na krém uvaříme podle návodu na sáčku vanilkový pudink z 0,5 l mléka. Pudink necháme vychladnout, občas ho promícháme, aby se na povrchu nevytvořil škraloup. Jestliže chcete mít pudink hodně pevný, rozmíchejte v něm 30 g práškové želatiny rozpuštěné ve 100 ml horké vody. Není to nutné, ale řezy se pak lépe krájí.

3

Na vychladlý korpus navrstvíme pudink a hustě ho poklademe omytými jahodami, překrájenými na poloviny. Jahody pokládáme řezem nahoru. Hezky vypadá a i dobře chutná kombinace jahod a přezrálých banánů. Takto připravené řezy necháme vychladit v chladničce alespoň 1 hodinu.

4

Řezy polijeme želatinou. Práškovou želatinu rozmícháme v oslazené vodě nebo jahodové šťávě. Červená želatina se dá také koupit běžně v obchodech, stačí ji jen rozmíchat v oslazené vodě. Želatina by měla tuhnout 2 hodiny. Teprve pak řezy nakrájíme. Řezy můžeme ozdobit ušlehanou smetanou a lístky meduňky. Jednotlivé kousky krájíme namočeným nožem, aby řez byl hladký a pudink se na nůž nelepil.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.