Jahodové řezy s krémem | recept. Receptů na moučníky z jahod není nikdy dost. Jahody právě dozrávají a tak z těch, které nestačíte sníst jen tak, si upečte krémový moučník k odpolední kávě. Všechny jahody neprojdou tepelnou úpravou, řezy se zdobí jahodami čerstvými, takže se v nich zachovají i vitaminy a nezmění se jejich lahodná chuť.
Co je potřeba
Na těsto:
4 celá vejce
120 g krupicového cukru
1/2 dl oleje
1 dl vlažné vody
200 g polohrubé mouky
polovina balíčku pečivového prášku
Na krém:
1/2 kg jahod
1 vanilkový pudink
250 g másla
150 g moučkového cukru
Na dokončení:
čerstvé jahody
jahodový džem
čokoládová poleva
1
Nejprve si připravíme těsto na korpus. V hlubší misce ušleháme 4 celá vejce s krupicovým cukrem. Když směs zvětší objem a je napěněná, vešleháme olej.
2
V jiné nádobě promícháme mouku s práškem do pečiva. Promícháme důkladně, aby nám pečivový prášek v mouce neudělal hrudky. Promíchané sypké suroviny přidáme do šlehané směsi, vymícháme, přidáme vodu a několik minut promícháváme.
3
Takto připravený základ nalijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech s vyšším okrajem. Já doporučuji plech vyložit papírem na pečení a na něj těsto rozetřít. Papír lze poté z pečeného plátu krásně sloupnout (toto těsto je výborné na roládu, stačí papír s ještě teplým těstem srolovat a po vychladnutí roládu plnit). Těsto pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 °C.
4
Jahody důkladně očistíme, opláchneme a rozmixujeme. Vmícháme do nich 1 balíček vanilkového nebo smetanového pudinku a prošleháme. Jahody s pudinkem uvaříme jako běžný pudink z mléka. Hotovou jahodovou směs necháme vychladnout.
5
V dalším kroku utřeme máslo s cukrem do pěny. Pokud chceme připravit lehčí variantu, místo másla vezmeme kostku tvarohu, kterou rozředíme trochou mléka, popřípadě použijeme tvaroh z vaničky, ten je řidší a mléko nepřidáváme.
6
Do utřeného másla nebo tvarohu po lžících přidáváme jahodový pudink. Před každým dalším přidáním pudinku do másla musí být předcházející dávka důkladně zašlehaná, jinak se krém srazí. Na chuti moučníku to neubere, ale vzhledu to uškodí.
7
Upečený korpus potřeme pouze slabou vrstvou jahodového džemu, aby se těsto nerozmáčelo. Na džem navrstvíme připravený máslový nebo tvarohový krém a poklademe rozpůlenými jahodami. Nakonec polijeme čokoládovou polevou či želatinou.
8
Připravený jahodový moučník necháme ztuhnout v chladu a následně jej krájíme na porce. Na talíři zdobíme například lístkem máty nebo meduňky. Přeji vám dobré chutnání!
Tipy
Do krému místo másla můžete přidat 250 g měkkého tvarohu. Budete mít dietnější, odlehčenou verzi, která také chutná výborně.
Tvarohové řezy s rozinkami | recept. Zkuste si upéct lehké tvarohové řezy podle následujícího receptu. Tvarohové řezy jsou jemné a vláčné, ideální jak…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku