Jak upéct ostružinové řezy s drobenkou | recept
Ostružinové řezy s drobenkou | recept. Náš dnešní recept na drobenkové ovocné řezy je snadný a lehce podle něj upeče i začínající kuchařka. Ostružiny z receptu lze nahradit jiným drobným ovocem, nejlépe se hodí rybíz, maliny, angrešt. Ovoce by nemělo být přezrálé, trocha kyselosti neuškodí. Moučník má pak zajímavější chuť. Ostružiny, které já mám v tomto koláči nejraději, jsou lesní. Mají výraznější chuť a vůni než pěstované zahradní. Daní za vynikající chuť jsou drobná semínka, která ráda zalézají do zubů, ta chuť za to ale rozhodně stojí. Vyzkoušejte a sami uvidíte.
Co je potřeba
Na drobenku:
- 500 g polohrubé mouky
- 200 g másla nebo Hery
- 200 g moučkového cukru
- 1 celé vejce
- 0,5 sáčku prášku do pečiva
Náplň:
- 500 g tvarohu
- 0,5 l mléka
- 1 celé vejce
- vanilka nebo vanilkový cukr
- 100 g moučkového cukru
- 1/2 sáčku vanilkového pudinku nebo polévková lžíce škrobu
- 3 lžíce rumu (lze vynechat, ale je to škoda)
- ostružiny
Nejprve si připravíme drobenku. Do misky prosijeme polohrubou mouku s práškem do pečiva. Přidáme na kousky pokrájený změklý tuk, práškový cukr a jedno celé vejce. Všechny suroviny propracujeme na drobenku. Drobenku připravujeme opravdu důkladně, musí vzniknout hrudky a nesmí zbývat mouka. Drobenka má vypadat jako na obrázku.
V mléce rozmícháme tvaroh (kostku nebo vaničku), vejce, cukr a vanilku s pudinkovým práškem nebo škrobem. Pomůžeme si ručním šlehačem. Tvarohovou směs ochutíme přidáním několika lžic rumu. Ostružinám to velmi prospěje. Hotová tvarohová směs je řídká, ale má to tak být. Je tam pudink a při pečení se náplň zahustí.
Diskuze k článku