Jak uvařit švestkové knedlíky z brambor | recept
Švestkové knedlíky z brambor | recept. Švestkové knedlíky jsou českou klasikou. Milují je děti i dospělí. Podzim je čas dozrávání těchto modrých plodů a tak se v mnohých rodinách zavařují, vaří se povidla, pečou koláče. Švestky jsou v kuchyni všestranně využitelné. Vaří se z nich sladká i slaná jídla. Nejlepší jsou švestky trhané zralé přímo ze stromu, v obchodech se prodávají švestky sklizené dříve, aby snesly přepravu. Švestka byla v Čechách nejhojněji pěstovaným ovocem, proto ji často najdete při výletech v přírodě na místech zaniklých osad nebo ve starých neudržovaných zahradách.
Co je potřeba
Pro 4 osoby:
- 700 g vařených brambor
- 250 g polohrubé mouky
- 40 g másla
- 1 celé vejce
- špetka soli
- 100 g tvrdého tvarohu
- 100 g másla
- moučkový cukr
- 20 švestek
Pomoučenou dlaní tvoříme malé knedlíky. Těsto dobře okolo švestky umačkáme. Nesmí nikde být žádná prasklinka, ve vodě by se knedlík otevřel. Do vroucí vody rychle za sebou vhazujeme knedlíky. Pracujeme rychle, aby byly knedlíky uvařené ve stejnou dobu. Při pomalé práci by se některé rozvařily a jiné by zůstaly syrové.
Tipy
Knedlíky z tohoto těsta se dobře zmrazují. V zimě pak přijdou k chuti.
Diskuze k článku