Jak uvařit meruňkové knedlíky z odpalovaného těsta | recept
Meruňkové knedlíky | recept. Léto je čas ovocných knedlíků. Začíná se jahodovými, pak třešňovými, meruňkovými, borůvkovými a končí švestkovými. Vyjmenovala jsem jen nejrozšířenější náplně, jinak se ještě krajově vaří rebarborové, jablečné, malinové... Ovocné knedlíky mohou posloužit jako oběd nebo dezert. Na výběr je mnoho receptů z různých těst. Náš dnešní recept je z odpalovaného těsta. Je to podobné těsto jako na věnečky nebo větrníky, pouze s menším množstvím vajec. Jakkoli to zní divně, věřte, že jsou nadýchané jako peříčko. Vařené pálené těsto chutná jinak, než pečené. Uvidíte, že si tyto knedlíčky zamilujete.
Co je potřeba
- 1/2 l mléka
- 50 g másla
- 2 celá vejce
- 250 g hrubé mouky
- špetka soli
- meruňky
- tvaroh, cukr a máslo na posyp
Připravené těsto si přendejte do jiné misky, aby rychleji vychladlo. Občas ho vařečkou promíchejte. Do vychladlého těsta vmíchejte po jednom celá vejce. Pomůžete si šlehacím nástavcem na ruční mixér. Zvolte pomalejší otáčky. Kdo nemá mixér, ručně to jde také. Vzniklé těsto je lesklé, hladké a nelepí se na ruce.
Z těsta utvořte stejně velké kousky. Velikost zvolte podle ovoce a podle toho, jak silné těsto okolo meruňky chcete mít. Kousky těsta rozmáčkněte dlaní, naplňte celou vypeckovanou meruňkou a zabalte. Mělo by to jít snadno, těsto je tvárné a nelepí se. Pokud by třeba vejce byla větší a knedlíky by se při tvarování lepily, obtiskněte si ruku do mouky a pak v ní knedlík tvarujte.
Tipy
Tyto knedlíky můžete syrové zmrazit a máte připravený polotovar na dobu, kdy nebudete mít dost času na vaření. Do horké vody se vhazují nerozmrzlé.
Diskuze k článku