Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit meruňkové knedlíky z odpalovaného těsta | recept

Jak uvařit meruňkové knedlíky z odpalovaného těsta | recept

Meruňkové knedlíky | recept. Léto je čas ovocných knedlíků. Začíná se jahodovými, pak třešňovými, meruňkovými, borůvkovými a končí švestkovými. Vyjmenovala jsem jen nejrozšířenější náplně, jinak se ještě krajově vaří rebarborové, jablečné, malinové... Ovocné knedlíky mohou posloužit jako oběd nebo dezert. Na výběr je mnoho receptů z různých těst. Náš dnešní recept je z odpalovaného těsta. Je to podobné těsto jako na věnečky nebo větrníky, pouze s menším množstvím vajec. Jakkoli to zní divně, věřte, že jsou nadýchané jako peříčko. Vařené pálené těsto chutná jinak, než pečené. Uvidíte, že si tyto knedlíčky zamilujete.

Co je potřeba

  • 1/2 l mléka
  • 50 g másla
  • 2 celá vejce
  • 250 g hrubé mouky
  • špetka soli
  • meruňky
  • tvaroh, cukr a máslo na posyp
1

Nejprve si připravte všechny potřebné suroviny k vaření. Hrubou mouku, v nouzi poslouží i polohrubá, středně velká vejce, máslo nebo Heru a mléko.

2

Do pánve s vyšším okrajem dejte ohřát mléko a přidejte do něj tuk, aby se rozpustil. V momentě, kdy je tuk rozpuštěný a mléko začíná vřít, přisypávejte mouku se solí a míchejte. Správně odpálené těsto poznáte podle toho, že se přestane lepit na stěny nádoby.

3

Připravené těsto si přendejte do jiné misky, aby rychleji vychladlo. Občas ho vařečkou promíchejte. Do vychladlého těsta vmíchejte po jednom celá vejce. Pomůžete si šlehacím nástavcem na ruční mixér. Zvolte pomalejší otáčky. Kdo nemá mixér, ručně to jde také. Vzniklé těsto je lesklé, hladké a nelepí se na ruce.

4

Z těsta utvořte stejně velké kousky. Velikost zvolte podle ovoce a podle toho, jak silné těsto okolo meruňky chcete mít. Kousky těsta rozmáčkněte dlaní, naplňte celou vypeckovanou meruňkou a zabalte. Mělo by to jít snadno, těsto je tvárné a nelepí se. Pokud by třeba vejce byla větší a knedlíky by se při tvarování lepily, obtiskněte si ruku do mouky a pak v ní knedlík tvarujte.

5

Meruňkové knedlíky připravte všechny najednou a velmi rychle je naházejte do hrnce s vodou, kterou jste uvedli do varu. Knedlíky se vaří podle tloušťky těsta přibližně 5 minut. Je lepší to vyzkoušet, než je začnete všechny vyndávat z vody.

6

Uvařené knedlíky krájejte nití na poloviny. Na talíři posypte strouhaným tvrdým tvarohem, cukrem a přelijte rozpuštěným máslem. Knedlíky se mohou sypat i strouhanou houskou se skořicí, osmahnutou na másle.

Tipy

Tyto knedlíky můžete syrové zmrazit a máte připravený polotovar na dobu, kdy nebudete mít dost času na vaření. Do horké vody se vhazují nerozmrzlé.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct Šumavský povidloň | recept
Jak upéct Šumavský povidloň | recept
Zákusky z odpalovaného těsta chutnají dětem i dospělým. A nemusejí to být jen věnečky, větrníky či banánky. Na dovolené na Šumavě jsem se setkala se z…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.