Jak upéct Šumavský povidloň | recept
Zákusky z odpalovaného těsta chutnají dětem i dospělým. A nemusejí to být jen věnečky, větrníky či banánky. Na dovolené na Šumavě jsem se setkala se zajímavým a moc dobrým řezem, jmenoval se Šumavský povidloň. O recept na tento vynikající povidloň se s vámi podělím.
Co je potřeba
Na odpalované těsto:
- 400 ml vody
- 150 g másla nebo Hery
- 250 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 6 celých vajec
Na náplň:
- švestková povidla
- 3 měkké tvarohy
- 2 smetany ke šlehání 33%
- 1 zakysaná smetana
- ztužovač šlehačky
- cukr podle chuti
Nejprve si připravíme odpalované těsto. Do nízké nádoby dáme vařit 400 ml vody s odváženým množstvím tuku a špetkou soli. Jakmile začne voda vřít, vsypeme do ní polohrubou mouku a vařečkou mícháme (odpalujeme) ode dna nádoby. Hmotu odpalujeme přibližně 2 minuty, přestane-li se lepit ke stěnám a dnu, je hotová. Sejmeme ji z ohně a necháme vychladnout.
Do studené hmoty postupně vešleháme vejce. Pracujeme-li s pomocí elektrického šlehače, můžeme vejce přidávat po dvou kusech. Mícháme-li těsto pomocí vařečky, vejce přidáváme raději po jednom. Další vejce do těsta přidáváme, teprve až je předešlé vejce zcela zašlehané. Hotové těsto má konzistenci krému. Rozdělíme ho na dvě části a každou zvlášť rozetřeme na pečicí papír na plech (máme 2 placky). Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 220 °C. Troubu neotvíráme, těsto by kleslo a nebylo by nadýchané a zvlněné. Pečeme dorůžova a pak necháme vychladnout na mřížce.
Na krém použijte tvaroh v kostce. Je pevnější než tvaroh z vaničky a lépe drží tvar při krájení. Pokud chcete mít tvarohovou vrstvu opravdu pevnou, přidejte místo ztužovače šlehačky želatinový ztužovač zastudena a postupujte dle návodu. Dostanete ho koupit ve větších samoobsluhách a v každém supermarketu. Řezy doporučuji uchovávat v chladu nejvýše 3 dny.
Diskuze k článku