Srnčí hřbet s tvarohovou náplní | recept. Moučníky s tvarohem vydrží dlouho vláčné. Tvarohová náplň je šťavnatá a můžeme ji pokaždé jinak ochutit. Místo kokosu přidáme rozinky nebo jiné předem namočené sušené ovoce, skořici, strouhanou čokoládu apod. Není nutné ani vlastnit formu na srnčí hřbet, moučník upečete v jakékoli formě, jen jej před vyklopením musíte nechat zcela vychladnout, jinak by se mohl potrhat.
Co je potřeba
Na těsto:
100 g polohrubé mouky
5 polévkových lžic krupicového cukru
3 lžíce oleje
4 lžíce mléka
2 lžíce kakaa
1/2 balíčku kypřicího prášku na pečení
2 vejce
Na náplň:
250 g měkkého tvarohu
1 polévková lžíce škrobu
150 ml mléka
3 vrchovaté lžíce strouhaného kokosu
cukr podle uvážení
tuk a mouku na formu
1
Nejprve si musíme rozmíchat tvaroh, protože těsto obsahuje sníh. Po přidání sněhu se s těstem musí ihned pracovat, aby sníh neklesl a moučník byl nadýchaný. Tvaroh utřeme s cukrem, škrobem a kokosem. Rozředíme mlékem. Náplň je řídká, nebojte se, škrob ji při pečení zahustí.
2
Oddělíme ze dvou vajec bílky a žloutky. Bílky odložíme stranou na šlehání sněhu. K žloutkům přidáme cukr, olej, mléko, kakao a utřeme vše dohromady. Přidáme promíchanou mouku s kypřicím práškem a nakonec ušlehaný tuhý sníh z bílků.
3
Formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Teflonové formy se vymazávat nemusejí. Na dno formy nalijeme část kakaového těsta, rozetřeme ji špachtlí nebo vařečkou a nalijeme tvarohové těsto. Pak znovu část kakaového, tvaroh a nakonec zbytek těsta. Jestliže těsto nejde dobře rozetřít, nevadí. Škrob při pečení tvaroh zahustí a ten nahradí chybějící části těsta.
4
Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 170 °C – 180 °C, trvá to přibližně 30 až 40 minut. Před vyjmutím zkuste špejlí, zda-li je moučník propečený. Vyklápějte až po vychladnutí. Povrch moučníku pocukrujte. Dobrou chuť!
Tvarohové řezy s rozinkami | recept. Zkuste si upéct lehké tvarohové řezy podle následujícího receptu. Tvarohové řezy jsou jemné a vláčné, ideální jak…
Pruhovaný chlebíček | recept. Někdy není chuť ani čas na složitější pečení a přesto musíte rodině nějaký moučník upéci. Pro tyto případy se hodí rychl…
Špenátové kostky s náplní i pro diabetiky | recept. Dnešním receptem uděláme radost především diabetikům nebo lidem, kteří odmítají ve stravě cukr. Tě…
Bábovka z dýně | recept. Hokkaido dýně propůjčí pečeným moučníkům svoji krásnou žlutou barvu, což je výhodou zejména v zimním období, kdy vejce nemají…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku