Jak upéct srnčí hřbet s tvarohovou náplní | recept
Srnčí hřbet s tvarohovou náplní | recept. Moučníky s tvarohem vydrží dlouho vláčné. Tvarohová náplň je šťavnatá a můžeme ji pokaždé jinak ochutit. Místo kokosu přidáme rozinky nebo jiné předem namočené sušené ovoce, skořici, strouhanou čokoládu apod. Není nutné ani vlastnit formu na srnčí hřbet, moučník upečete v jakékoli formě, jen jej před vyklopením musíte nechat zcela vychladnout, jinak by se mohl potrhat.
Co je potřeba
Na těsto:
- 100 g polohrubé mouky
- 5 polévkových lžic krupicového cukru
- 3 lžíce oleje
- 4 lžíce mléka
- 2 lžíce kakaa
- 1/2 balíčku kypřicího prášku na pečení
- 2 vejce
Na náplň:
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 polévková lžíce škrobu
- 150 ml mléka
- 3 vrchovaté lžíce strouhaného kokosu
- cukr podle uvážení
- tuk a mouku na formu
Krok 1
Nejprve si musíme rozmíchat tvaroh, protože těsto obsahuje sníh. Po přidání sněhu se s těstem musí ihned pracovat, aby sníh neklesl a moučník byl nadýchaný. Tvaroh utřeme s cukrem, škrobem a kokosem. Rozředíme mlékem. Náplň je řídká, nebojte se, škrob ji při pečení zahustí.
Krok 2
Oddělíme ze dvou vajec bílky a žloutky. Bílky odložíme stranou na šlehání sněhu. K žloutkům přidáme cukr, olej, mléko, kakao a utřeme vše dohromady. Přidáme promíchanou mouku s kypřicím práškem a nakonec ušlehaný tuhý sníh z bílků.
Krok 3
Formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Teflonové formy se vymazávat nemusejí. Na dno formy nalijeme část kakaového těsta, rozetřeme ji špachtlí nebo vařečkou a nalijeme tvarohové těsto. Pak znovu část kakaového, tvaroh a nakonec zbytek těsta. Jestliže těsto nejde dobře rozetřít, nevadí. Škrob při pečení tvaroh zahustí a ten nahradí chybějící části těsta.
Krok 4
Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 170 °C – 180 °C, trvá to přibližně 30 až 40 minut. Před vyjmutím zkuste špejlí, zda-li je moučník propečený. Vyklápějte až po vychladnutí. Povrch moučníku pocukrujte. Dobrou chuť!