Jak upéct punčové jahodové řezy | recept
Punčové jahodové řezy | recept. Je zde sezona jahod a jiného drobného ovoce, a proto vám nabízím jednoduchý rychlý moučník. Nevím přesně, kde se vzal tento recept v mé sbírce kuchařských předpisů, ale po drobné úpravě (týkající se pracnosti) je u nás oblíbený. Nejlépe chutná s jahodami nebo malinami. Vyzkoušejte punčové jahodové řezy, určitě vám budou také chutnat.
Co je potřeba
- 5 vajec
- 5 lžic polohrubé mouky
- 5 lžic krupicového cukru
- 150 g dětských piškotů
- jahody nebo maliny podle potřeby
- cukr na doslazení podle chuti
- několik lžic rumu
- trochu jahodové (malinové) marmelády
- čokoláda na polevu
Nejprve si oddělte vaječné žloutky a bílky. Žloutky třete s cukrem do husté pěny, pak přidejte mouku a na závěr lehce vmíchejte pevně ušlehaný bílkový sníh. Těsto rozetřete na plech s vyšším okrajem, který předem vymažte tukem a vysypte trochou mouky. Piškot upečte při teplotě 200 °C. Těsto nesmí dlouho stát, aby nekleslo. Musíte si troubu předehřát dopředu, abyste do ní hotové těsto mohli ihned vložit. Upečený korpus nechte vychladnout.
Dalším krokem je příprava „punčoviny“. Původní recept počítá s tím, že si upečete piškotový korpus dvakrát a jeden rozdrobíte. Já druhý plát těsta nahrazuji koupenými dětskými piškoty. Piškoty umelu na strouhanku a smíchám s rozmačkanými jahodami nebo malinami. Podle chuti doslaďte a přidejte rum. Je těžké napsat přesné množství ovoce, každé je jinak šťavnaté. Výsledná hmota musí být hustá tak akorát, aby se dala krájet a držela tvar. Nebojte se, nic nepokazíte, přidávejte strouhané piškoty do ovoce po částech, sami uvidíte.
Diskuze k článku