Jak upéct jablečný koláč s ostružinami | recept
Jablečný koláč s ostružinami | recept. Křehký koláč s jablky a ostružinami je rychle hotový a dobře chutná. Není moc sladký, náplň je bez cukru, cítíte báječnou chuť ovoce a skořice. Místo ostružin se jablka mohou doplnit jiným ovocem, malinami, rybízem, drobnými kuličkami hroznového vína nebo rozinkami. Těsto je univerzální, hodí se k němu i tvarohová náplň. Ale jednu nevýhodu tento snadný koláč má. Stejně rychle, jako je hotový, se sní. Podívejte se na fotorecept a vyzkoušejte sami.
Co je potřeba
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 140 g moučkového cukru
- 250 g másla nebo jiného vhodného tuku
- 2 celá vejce
- 1 kávová lžička prášku do pečiva
Na náplň:
- jablka podle uvážení
- ostružiny podle uvážení
- oříšky – hrst
- skořice
- 1 polévková lžíce škrobu nebo vanilkového pudinku
Mezitím, co těsto v chladničce odpočívá, si připravíme jablka, oříšky a ostružiny. Jablka nemusíme loupat, odstraníme jádřince a nakrájíme je na slabší plátky. Lískové oříšky nebo vlašské ořechy rozdrtíme nahrubo. Ostružiny nasbírané na vycházce v lese (nebo koupené v obchodě) přebereme, odstraníme nečistoty a opláchneme pod tekoucí vodou. Necháme na sítu okapat.
Pekáč s vyšším okrajem vyložíme papírem na pečení. Těsto rozdělíme na dva stejné díly a jeden díl rozválíme na pekáči. Těsto poklademe nakrájenými plátky jablek a rovnoměrně posypeme ostružinami a oříšky. Vrstvu ovoce zaprášíme škrobem nebo vanilkovým pudinkovým práškem. Škrob zahustí šťávu z ovoce a těsto se nerozmočí, zůstane křehké. Ochutíme skořicí, popř. vanilkou.
Druhou část těsta vyválíme na papíru na pečení, položíme na náplň a papír lehce sloupneme. Těsto po stranách nespojujeme, aby mohla unikat pára. Vidličkou plát propícháme po celé ploše. Jablečný koláč pečeme v předehřáté troubě při teplotě 190 °C do zrůžovění. Upečený koláč nebude rovný, bude různě zvlněný podle ovoce. Nebojte se, po rozkrájení to vypadá hezky.
Diskuze k článku