Jak uvařit rajčatovou omáčku (sugo) na zimu | recept
Rajčatová omáčka | recept. Rajčatová omáčka je v kuchyni všestranně využitelnou surovinou. V obchodní síti máme na výběr mnoho druhů, ale domácí je domácí. Teď je právě čas na přípravu zásob. V zimě určitě oceníte výbornou kořeněnou chuť omáčky, uvařené podle tohoto receptu. Hotová rajčatová omáčka se dá použít jako základ na pizzu, do dušených pokrmů nebo k těstovinám.
Co je potřeba
- 2 kg rajčat
- 300 g cibule
- 6 stroužků česneku
- řapíkatý celer
- 2 kávové lžičky soli
- 2 kávové lžičky krupicového cukru
- tymián
- 2 bobkové listy
- citronová nebo pomerančová kůra
- 250 ml vody nebo suchého bílého vína
- 4 lžíce olivového oleje
Po deseti minutách přidejte očištěná rajčata, sůl, cukr a podlijte vodou nebo vínem. Promíchejte. Do promíchané rajčatové směsi přidejte několik snítek čerstvého tymiánu a bobkové listy. Čerstvý tymián je možné nahradit sušeným. Místo tymiánu je v omáčce chuťově příjemná šalvěj nebo dobromysl (oregano). Zároveň s kořením přihoďte kousek citronové nebo pomerančové kůry. Kůra nesmí být chemicky ošetřena.
Omáčku nechte v nezakryté nádobě vařit asi hodinu, dokud se většina tekutiny nevypaří. Ke konci varu nezapomeňte vyjmout vložené koření. Hotová omáčka je hustá a zredukovaná asi na polovinu původního množství. Kdo chce, může omáčku rozmixovat. Získá hladkou omáčku podobnou kečupu. Já nechávám omáčku s kousky. Používám ji většinou na špagety a pizzu, vypadá to lépe.
Ještě horkou rajčatovou omáčku naplňte do sklenic. Po vychladnutí vydrží v lednici 3 měsíce. Jestliže ji zavaříte, vydrží 1 rok (minimálně). Sterilujte 20 minut při teplotě 80 °C. Z tohoto množství jsou 4 sklenice o obsahu 370 ml – 400 g a trocha na talířek k ochutnání. Omáčka se musí rozležet, aby se propojily chutě.
Diskuze k článku