Jak uvařit rajskou omáčku z čerstvých rajčat | recept
Rajská omáčka z čerstvých rajčat | recept. Rajská omáčka patří mezi nejoblíbenější jídla v české kuchyni. Najdete ji na jídelničku všech stupňů škol, v restauracích i závodních jídelnách. Většinou se při její přípravě používá rajský protlak, v horším případě kečup. Nejlepší omáčku ale získáte z čerstvých, hodně zralých až přezrálých rajčat. I zde platí heslo o tisíci lidech a tisíci chutí, proto berte následující recept jako orientační a dochuťte si omáčku podle svého. Někdo ji má raději sladší, někdo kyselejší a jiný přidává třeba kuličky nového koření. Postup zůstává stále stejný.
Co je potřeba
- 1 kg rajčat
- 1 velkou nebo 2 menší cibule
- 50 g másla
- citronová kůra
- sůl
- cukr
- skořice celá
- hřebíček celý
- bobkový list
- celý pepř
- voda nebo vývar
- máslo, hladká mouka na jíšku
Na másle zpěníme rozkrájenou cibuli, přidáme rajčata, svitek skořice, asi 5 hřebíčků, 2 bobkové listy a 8 kuliček pepře. Podusíme pod pokličkou a pak přidáme proužek citronové kůry a zalijeme vývarem z masa nebo kostí. Jestliže nemáme vývar, podlijeme rajčata vodou, je to lepší než kostka. Potřebujeme celkem asi 1 l vývaru. Vaříme do úplného rozvaření zeleniny.
Do částečně vychladlé omáčky můžeme přidat několik snítek bazalky. Bazalka se ale nesmí vařit, dodala by omáčce příchuť podobnou mátě. Před podáváním ji vyjmeme a rajskou na talíři zdobíme čerstvými lístky. Rajská omáčka chutná nejlépe po rozležení. Podává se s vařeným hovězím masem, knedlíky nebo těstovinami. Výborné jsou také kuličky z mletého masa. Ať Vám chutná!
Diskuze k článku