jaktak.cz

Jak uvařit rajskou omáčku z čerstvých rajčat | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Rajská omáčka z čerstvých rajčat | recept. Rajská omáčka patří mezi nejoblíbenější jídla v české kuchyni. Najdete ji na jídelničku všech stupňů škol, v restauracích i závodních jídelnách. Většinou se při její přípravě používá rajský protlak, v horším případě kečup. Nejlepší omáčku ale získáte z čerstvých, hodně zralých až přezrálých rajčat. I zde platí heslo o tisíci lidech a tisíci chutí, proto berte následující recept jako orientační a dochuťte si omáčku podle svého. Někdo ji má raději sladší, někdo kyselejší a jiný přidává třeba kuličky nového koření. Postup zůstává stále stejný.

Co je potřeba

  • 1 kg rajčat
  • 1 velkou nebo 2 menší cibule
  • 50 g másla
  • citronová kůra
  • sůl
  • cukr
  • skořice celá
  • hřebíček celý
  • bobkový list
  • celý pepř
  • voda nebo vývar
  • máslo, hladká mouka na jíšku

Krok 1

Připravíme si suroviny, potřebné k vaření. Rajčata vybereme vyzrálá, mohou být měkká a být různých barev. Jen ze žlutých rajčat by omáčka vypadala netradičně, i když věřím, že chutnat bude stejně. Rajčata nemusíme loupat, stačí je pokrájet na čtvrtky a cibuli pokrájet na kostičky.

Krok 2

Na másle zpěníme rozkrájenou cibuli, přidáme rajčata, svitek skořice, asi 5 hřebíčků, 2 bobkové listy a 8 kuliček pepře. Podusíme pod pokličkou a pak přidáme proužek citronové kůry a zalijeme vývarem z masa nebo kostí. Jestliže nemáme vývar, podlijeme rajčata vodou, je to lepší než kostka. Potřebujeme celkem asi 1 l vývaru. Vaříme do úplného rozvaření zeleniny.

Krok 3

Z omáčky odstraníme koření a ponorným mixérem základ omáčky rozmixujeme a pak přecedíme přes síto, abychom odstranili zbytky slupek a jadérek a omáčka byla hladká. Omáčka se nemusí mixovat, stačí propasírovat, záleží na vás.

Krok 4

Na kousku másla opražíme jednu až dvě polévkové lžíce hladké mouky. Jíšku pak povaříme v omáčce dvacet minut. Omáčku osolíme a přidáme cukr podle chuti.

Krok 5

Do částečně vychladlé omáčky můžeme přidat několik snítek bazalky. Bazalka se ale nesmí vařit, dodala by omáčce příchuť podobnou mátě. Před podáváním ji vyjmeme a rajskou na talíři zdobíme čerstvými lístky. Rajská omáčka chutná nejlépe po rozležení. Podává se s vařeným hovězím masem, knedlíky nebo těstovinami. Výborné jsou také kuličky z mletého masa. Ať Vám chutná!


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-rajskou-omacku-z-cerstvych-rajcat-recept.html