Jak uvařit masové koule v rajské omáčce | recept
Masové koule v rajské omáčce | recept. Rajská omáčka patří k pilířům české kuchyně. Nikdy, pokud ji vaříte z čerstvých rajčat, nebude stejná. I ostatní ingredience se liší, někdo přidává kořenovou zeleninu, někdo perník, skořici, bazalku. A našlo by se toho více. Jinou chuť má rajská omáčka i podle druhu obsaženého masa. Nabízím k vyzkoušení recept na rajskou omáčku, jak ji vařím já. Protože je s koulemi z mletého masa, je velmi rychle hotová. Jako přílohu volím houskový knedlík, ale ostatní strávníci těstoviny.
Co je potřeba
Na masové koule:
- 500 g mletého hovězího masa
- 2 celá vejce
- hrst strouhanky
- mletý černý pepř
- sůl
Na omáčku:
- 800 g rajčat
- 1 cibule
- kousek mrkve
- kousek petržele
- vývar nebo voda
- mouka na zahuštění
- lžička cukru
- 50 g oleje
- 5 hřebíčků
- 5 kuliček nového koření
- malý kousek bobkového listu
- 5 kuliček pepře
Osladíme lžičkou cukru, abychom srazili kyselost rajčat. Osolíme a okořeníme hřebíčkem, celým pepřem, novým kořením a bobkovým listem. Místo čerstvých rajčat je možné přidat plechovku konzervovaných. V zimním období je to výhodnější, nejen kvůli nižší ceně, ale omáčka z rajčat v plechu bude chutnější. Přidáme vývar (vodu) a vaříme (rajčata se musí rozvařit).
Před dokončením jednu masovou kouli přepůlíme, abychom zjistili, zda-li je uvařená. Pokud ano, děrovanou naběračkou je vybereme z omáčky a odložíme stranou. Omáčku rozmixujeme ponorným mixérem a procedíme přes síto. Mixování můžeme vynechat a omáčku propasírovat. Výsledek bude téměř totožný, mixovaná je o něco málo jemnější. Před použitím mixéru nezapomeňte odstranit koření. Do omáčky vrátíme maso, případně dochutíme a můžeme podávat.
Diskuze k článku