Jak upéct švestkový krambl | recept na ovocný moučník
Jak upéct švestkový krambl | recept na ovocný moučník. Krambl je původně anglický dezert. Základ tvoří variace na obyčejnou drobenku, doplněnou máslovými sušenkami, které jí dodávají slavnostnější ráz a křupavost. Možností z jakého ovoce krambl připravit je nesčetně. Do tohoto receptu jsem vybrala švestky vzhledem ke švestkové sezóně, která teď vrcholí. Krambl je potřeba jíst ještě za tepla, proto ho nepřipravujte dopředu.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat na 2 porce:
- 8 malých švestek
- 70 g cukru
- 80 g polohrubé mouky
- 80 g másla + na vymazání zapékacích misek
- 6 máslových sušenek
- hrst mandlových lupínků
Nejprve si připravíme ovoce. Švestky rozpůlíme, zbavíme je pecek a opláchneme. Malé zapékací misky, nejlépe ve velikosti jedné porce, vymažeme máslem po celém dně i po stranách. Pokud nemáme malé mističky, tak použijeme jednu velkou. Připravené půlky švestek vkládáme do vymazaných mističek, tak aby vytvořily souvislou vrstvu, takže mohou být i hodně nahusto. Pokud je potřeba, můžeme množství švestek zvýšit.
Poté si připravíme drobenku. Odvážíme potřebné množství mouky, mouku pak prosejeme do hlubší mísy. Přisypeme cukr a přidáme máslo, to nemusí mít pokojovou teplotu, protože drobenku zpracováváme rukama, a tak snadno povolí. Rukama hněteme tak, aby se ingredience spojily, ale aby těsto zůstávalo pořád sypké.
Tipy
Krambl je výborný i s ostružinami nebo malinami, popřípadě s jejich kombinací. Podle typu ovoce, který zvolíte však musíte upravit množství cukru.
Diskuze k článku