Jak bez lepku upéct mrkvové řezy s jemným tvarohovým krémem
Stejně jako jemné mrkvové těsto, tak i tvarohový krém má významný podíl na tomto mrkvovém řezu, který potěší nejen již zmíněnou jemnou chutí, ale i neskonalou vláčností a překvapivě lehkou stravitelností. Na té má pak významný podíl jeho celkové bezlepkové ladění.
Co je potřeba
S uvedeným množstvím upečete tyto bezlepkové mrkvové řezy na plechu velikém 30×40 cm.
Na jemné mrkvové těsto bez lepku:
- 4 vejce
- 160 g třtinového cukru
- 150 ml oleje
- 100 g jemného arašídového másla, bez kousků arašídů
- 150 g rýžové mouky
- 150 g jemně mletých oloupaných mandlí
- 3 lžičky bezlepkového prášku do pečiva
- 2 lžičky mleté skořice
- 400 g najemno nastrouhané mrkve
Na jemný tvarohový krém:
- 325 g tučného tvarohu ve vaničce
- 150 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 80 g slazeného kondenzované mléka (Salko)
Navíc:
rum s mandlovou příchutí či lépe přímo Amaretto na pokapání upečeného mrkvového korpusu
Aby bezlepkové, tedy bez klasické mouky pečené koláče a korpusy byly hezky nadýchané a ne hutné, jako by byly sražené, je důležité kvalitní vyšlehání jejich základu. Proto na tyto bezlepkové mrkvové řezy vyšlehejte vejce s třtinovým cukrem opravdu důkladně, a to elektrickými metlami na vysoký výkon, až ze surovin vznikne opravdu nadýchaná řidší pěna.
Na závěr bezlepkové těsto obohaťte nezbytnou najemno nastrouhanou mrkví, jejíž šťavnatost má významný podíl na patřičném zvláčnění těsta, které se díky ní stane dokonale lité a jemné.
Takto připraveným bezlepkovým mrkvovým těstem vyplňte plech s vyššími okraji, který jste předem vyložili pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C), kde korpus pečte 30–35 minut.
Zcela zchladlý mrkvový korpus nakonec rovnoměrně potřete jemným tvarohovým krémem a dejte i s plechem chladit do lednice, a to nejlépe až do druhého dne, kdy krém krásně zatuhne a současně se prolnou chutě.
Poté ostrým nožem bezlepkový mrkvový koláč s jemným tvarohovým krémem rozdělte na neskonale vláčné mrkvové řezy.
Tipy
- Na provonění jemného bezlepkového korpusu a podpoření mletých mandlí zastoupených v mrkvovém těstě je opravdu nejlepší mandlový likér Amaretto. V případě, že doma nemáte ani Amaretto ani rum s mandlovou příchutí, skvěle si vystačíte s klasickým rumem, který v patřičném množství odlijete do skleničky a provoníte mandlovým aromatem.
Diskuze k článku