Jak bez lepku upéct mrkvové řezy s jemným tvarohovým krémem
Stejně jako jemné mrkvové těsto, tak i tvarohový krém má významný podíl na tomto mrkvovém řezu, který potěší nejen již zmíněnou jemnou chutí, ale i neskonalou vláčností a překvapivě lehkou stravitelností. Na té má pak významný podíl jeho celkové bezlepkové ladění.
Co je potřeba
S uvedeným množstvím upečete tyto bezlepkové mrkvové řezy na plechu velikém 30×40 cm.
Na jemné mrkvové těsto bez lepku:
- 4 vejce
- 160 g třtinového cukru
- 150 ml oleje
- 100 g jemného arašídového másla, bez kousků arašídů
- 150 g rýžové mouky
- 150 g jemně mletých oloupaných mandlí
- 3 lžičky bezlepkového prášku do pečiva
- 2 lžičky mleté skořice
- 400 g najemno nastrouhané mrkve
Na jemný tvarohový krém:
- 325 g tučného tvarohu ve vaničce
- 150 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 80 g slazeného kondenzované mléka (Salko)
Navíc:
-
rum s mandlovou příchutí či lépe přímo Amaretto na pokapání upečeného mrkvového korpusu
Krok 1
Aby bezlepkové, tedy bez klasické mouky pečené koláče a korpusy byly hezky nadýchané a ne hutné, jako by byly sražené, je důležité kvalitní vyšlehání jejich základu. Proto na tyto bezlepkové mrkvové řezy vyšlehejte vejce s třtinovým cukrem opravdu důkladně, a to elektrickými metlami na vysoký výkon, až ze surovin vznikne opravdu nadýchaná řidší pěna.
Krok 2
Do vaječné pěny postupně a za stálého šlehání přidávejte jemné arašídové máslo střídavě s olejem. Vaječný základ tím získá dokonale vláčnou konzistenci.
Krok 3
Nyní směs zahustěte rýžovou moukou, najemno mletými mandlemi, provoňte skořicí a doplňte bezlepkovým práškem do pečiva. Vše vařečkou propracujte do hustšího, ovšem stále litého těsta.
Krok 4
Na závěr bezlepkové těsto obohaťte nezbytnou najemno nastrouhanou mrkví, jejíž šťavnatost má významný podíl na patřičném zvláčnění těsta, které se díky ní stane dokonale lité a jemné.
Takto připraveným bezlepkovým mrkvovým těstem vyplňte plech s vyššími okraji, který jste předem vyložili pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C), kde korpus pečte 30–35 minut.
Krok 5
Ihned po vytažení jemného mrkvového korpusu z trouby jeho povrch pokapejte rumem s mandlovou příchutí či přímo mandlovým likérem Amaretto a poté nechejte zcela zchladnout.
Krok 6
Zatímco upečený mrkvový korpus chladne, začněte s přípravou jemného tvarohového krému, a to utřením či vyšleháním povoleného másla a moučkového cukru.
V případě šlehání elektrickými metlami směs nejdříve promíchejte a částečně zapracujte a poté teprve šlehejte. Moučkový cukr jinak dost práší.
Krok 7
Do máslově jemné nadýchané hmoty vmíchejte tvaroh se slazeným kondenzovaným mlékem a pečlivě promíchejte tak, aby výsledný tvarohový krém byl jemný a hladký. Následně přesuňte tvarohový krém do lednice, kde lehce zatuhne a půjde pak lépe nanášet na mrkvový korpus.
Krok 8
Zcela zchladlý mrkvový korpus nakonec rovnoměrně potřete jemným tvarohovým krémem a dejte i s plechem chladit do lednice, a to nejlépe až do druhého dne, kdy krém krásně zatuhne a současně se prolnou chutě.
Poté ostrým nožem bezlepkový mrkvový koláč s jemným tvarohovým krémem rozdělte na neskonale vláčné mrkvové řezy.
- Na provonění jemného bezlepkového korpusu a podpoření mletých mandlí zastoupených v mrkvovém těstě je opravdu nejlepší mandlový likér Amaretto. V případě, že doma nemáte ani Amaretto ani rum s mandlovou příchutí, skvěle si vystačíte s klasickým rumem, který v patřičném množství odlijete do skleničky a provoníte mandlovým aromatem.