Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na unikátní mrkváč s tvarohovým krémem | recept na kořeněný moučník

Jak na unikátní mrkváč s tvarohovým krémem | recept na kořeněný moučník

Jak na unikátní mrkváč s tvarohovým krémem | recept na kořeněný moučník. Prvotřídní, příjemně kořeněný zákusek, který v kontextu s přidanou sladkou mrkví ohromí výjimečně šťavnatým, jemným a díky vyšlehaným bílkům i nadýchaným korpusem, přičemž současně oslní i příjemně svěžím tvarohovým krémem.

Co je potřeba

Na mrkvové těsto:

  • 150 g hladké špaldové mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 3 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička perníkového koření
  • ½ kg mrkve
  • 100 g vlašských ořechů
  • 2 lžičky vanilkového aroma
  • 4 vajíčka
  • 280 g třtinového cukru
  • 220 ml oleje

Na tvarohový krém:

  • 1 tvaroh v alobalu
  • 1 plnotučný tvaroh ve vaničce
  • 2 zakysané smetany s vyšším procentem tuku
  • 100 g másla
  • 3-4 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce limetkové šťávy
1

Jako první očistěte mrkev a najemno ji nastrouhejte. Současně namelte i vlašské ořechy.

nastrouhaná mrkev a namleté ořechy na mrkváč
2

Poté rozklepněte vajíčka, oddělte bílky od žloutků a z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Ke žloutkům přidejte třtinový cukr a metličkou vyšlehejte do pěny.

žloutky s cukrem k přípravě těsta na mrkváč
3

Do žloutkové směsi přilijte olej a opět prošlehejte.

těsto na mrkváč – přilévání oleje
4

Nyní ve velké míse promíchejte obě mouky, prášek do pečiva i jedlou sodu a provoňte veškerým kořením.

míchání sypkých ingrediencí na mrkváč
5

Do sypké směsi pak vlijte vaječnou směs a vypracujte poměrně tuhé těsto.

vypracovávání tužšího těsta na mrkváč
6

Přidejte mleté ořechy s nastrouhanou mrkví, která těsto hezky zvláční a spolu s vanilkovým aroma vše důkladně propracujte.

zapracování ořechů a mrkve do těsta
7

Nakonec zlehka vmíchejte ušlehaný sníh z bílků, čímž vypracujete řidší lité těsto.

dokončení – zapracování bílkového sněhu
8

Vyšší plech vyložte pečicím papírem a vlijte do něj těsto. Takto přesuňte do trouby předehřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) a pečte 40–45 minut, dokud špejli zapíchnutou do středu těsta nevytáhnete suchou. Upečený korpus nechejte zcela vychladnout.

Těstem můžete naplnit i dortovou formu, upéct tedy korpus vyšší a následným dvojitým překrojením vykouzlit z mrkváče efektní dort.

mrkváč na plechu připravený k pečení
9

V průběhu pečení korpusu a jeho chladnutí v misce dohladka promíchejte oba druhy tvarohů se zakysanou smetanou.

příprava krému k plnění
10

Do tvarohového základu přilijte rozpuštěné, ale zchladlé máslo, vše oslaďte a dochuťte limetkovou šťávou. Promíchané pak odložte na chvilku do lednice.

Ochucování a dokončení přípravy krému
11

Zchladlý korpus podélně rozkrojte nožem. Pracujte opatrně, korpus je neskutečně nadýchaný a jemný.

rozkrojení korpusu
12

Spodní díl potřete přibližně polovinou tvarohového krému.

 

Přiklopte vrchním dílem, naneste na něj zbylý krém, který stěrkou uhlaďte, případně pomoci vidličky vytvořte ozdobné šrafování.

Takto dozdobený koláč nechejte před krájením v chladu alespoň pár hodin odležet a zatuhnout. Nejlépe však až do druhého dne.

potření korpusu krémem

S přídavkem mrkve můžete upéct i moučník pro diabetiky, mrkev částečně nahradí plnou sladkou chuť cukru a z mrkvového těsta bez cukru je i výborné cukroví. Kdo neholduje sladkým moučníkům, může zkusit přidat mrkev do těsta na slaný koláč.

Tipy

  • Bohatou a plnou chuť takto připraveného koláče lze stále ještě vyladit, a to rozinkami naloženými v rumu, které přidáte do těsta, anebo dalšími mletými ořechy, kterými tvarohový krém na závěr zasypete a podpoříte tak oříšky zakomponované do těsta.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct mrkvový „piškot“ | recept
Jak upéct mrkvový „piškot“ | recept
Jak upéct mrkvový „piškot“ | recept. Pokud jste příznivci netradičních chutí, následující recept je přesně pro Vás! Recept je velmi starý a původ…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.