Jak na unikátní mrkváč s tvarohovým krémem | recept na kořeněný moučník
Jak na unikátní mrkváč s tvarohovým krémem | recept na kořeněný moučník. Prvotřídní, příjemně kořeněný zákusek, který v kontextu s přidanou sladkou mrkví ohromí výjimečně šťavnatým, jemným a díky vyšlehaným bílkům i nadýchaným korpusem, přičemž současně oslní i příjemně svěžím tvarohovým krémem.
Co je potřeba
Na mrkvové těsto:
- 150 g hladké špaldové mouky
- 150 g polohrubé mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžičky jedlé sody
- 3 lžičky mleté skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička perníkového koření
- ½ kg mrkve
- 100 g vlašských ořechů
- 2 lžičky vanilkového aroma
- 4 vajíčka
- 280 g třtinového cukru
- 220 ml oleje
Na tvarohový krém:
- 1 tvaroh v alobalu
- 1 plnotučný tvaroh ve vaničce
- 2 zakysané smetany s vyšším procentem tuku
- 100 g másla
- 3-4 lžíce moučkového cukru
- 1 lžíce limetkové šťávy
Vyšší plech vyložte pečicím papírem a vlijte do něj těsto. Takto přesuňte do trouby předehřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) a pečte 40–45 minut, dokud špejli zapíchnutou do středu těsta nevytáhnete suchou. Upečený korpus nechejte zcela vychladnout.
Těstem můžete naplnit i dortovou formu, upéct tedy korpus vyšší a následným dvojitým překrojením vykouzlit z mrkváče efektní dort.
Spodní díl potřete přibližně polovinou tvarohového krému.
Přiklopte vrchním dílem, naneste na něj zbylý krém, který stěrkou uhlaďte, případně pomoci vidličky vytvořte ozdobné šrafování.
Takto dozdobený koláč nechejte před krájením v chladu alespoň pár hodin odležet a zatuhnout. Nejlépe však až do druhého dne.
S přídavkem mrkve můžete upéct i moučník pro diabetiky, mrkev částečně nahradí plnou sladkou chuť cukru a z mrkvového těsta bez cukru je i výborné cukroví. Kdo neholduje sladkým moučníkům, může zkusit přidat mrkev do těsta na slaný koláč.
Tipy
- Bohatou a plnou chuť takto připraveného koláče lze stále ještě vyladit, a to rozinkami naloženými v rumu, které přidáte do těsta, anebo dalšími mletými ořechy, kterými tvarohový krém na závěr zasypete a podpoříte tak oříšky zakomponované do těsta.
Diskuze k článku