Přejít k hlavnímu obsahu

Jak z cizrny a kokosové mouky upéct šťavnatý bezlepkový koláč | recept pro celiaky

Jak z cizrny a kokosové mouky upéct šťavnatý bezlepkový koláč | recept pro celiaky

Moučník bez lepku s nápaditým zakomponováním cizrny, která je ve své rozmixované podobě doplněná kokosovou moukou, zvláčněná jablečným pyré i šťavnatým ananasem a oslazená medem. Sladkou chuť zvýrazní sušené ovoce a po upečení a ochutnání budete překvapeni chutným výsledkem zdravého pečení. Nápaditý a neotřelý recept pro celiaky, který si zamilují nejen oni.

Co je potřeba

Z uvedeného množství upečete koláč o velikosti 28 cm.

  • 2 plechovky ananasu s objemem 580 ml a 340 g pevného podílu
  • 150 g jablečného pyré
  • 150 g uvařené či sterilované cizrny
  • 3 vajíčka
  • 30 g kokosové mouky
  • 150 g sušeného ovoce (zde 50 g datlí, 50 g fíků, 50 g brusinek)
  • 2–3 lžíce medu
  • 2 lžičky perníkového koření
1

Pracovní postup

V kastrůlku na středním ohni spolu 5 minut povařte jablečné pyré a 600 g ananasu nakrájeného na menší kousky. Pyré varem lehce zřídne a vytvoří tak šťávu pro ananas.

jablečné pyré a strouhaný ananas
2

Vychladlou směs poté spolu s cizrnou a vajíčky rozmixujte dohladka.

směs jablek a ananasu s cizrnou a vejci
3

V míse pak promíchejte s kokosovou moukou a provoňte perníkovým kořením.

Kokosová mouka je přirozeně bezlepková, a proto je obvyklá v receptech pro celiaky. Pozor si dejte na kupované perníkové koření, musí být bez lepku.

kokosová mouka s připravenou směsí
4

Nakonec oslaďte medem a nadrobno nakrájeným sušeným ovocem.

přidání medu a sušeného ovoce do těsta
5

Dobře promíchané bezlepkové těsto vlijte do koláčové formy, ozdobte zbylými kousky ananasu a pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) 60–80 minut, dokud nebude povrch lákavě opečený a těsto dobře propečené.

Před krájením nechejte koláč zcela zchladnout, ideálně i krátce vychlaďte v lednici. Na šťavnatém kousku koláče podle našeho receptu pro celiaky si pochutnají všichni.

 bezlepkové těsto ve formě na koláč

Tipy

  • Zralý banán přidaný spolu s cizrnou a vajíčky do šťavnatého základu významně podpoří chuť i vůni koláče.  
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.