Jak z cizrny a kokosové mouky upéct šťavnatý bezlepkový koláč | recept pro celiaky
Moučník bez lepku s nápaditým zakomponováním cizrny, která je ve své rozmixované podobě doplněná kokosovou moukou, zvláčněná jablečným pyré i šťavnatým ananasem a oslazená medem. Sladkou chuť zvýrazní sušené ovoce a po upečení a ochutnání budete překvapeni chutným výsledkem zdravého pečení. Nápaditý a neotřelý recept pro celiaky, který si zamilují nejen oni.
Co je potřeba
Z uvedeného množství upečete koláč o velikosti 28 cm.
- 2 plechovky ananasu s objemem 580 ml a 340 g pevného podílu
- 150 g jablečného pyré
- 150 g uvařené či sterilované cizrny
- 3 vajíčka
- 30 g kokosové mouky
- 150 g sušeného ovoce (zde 50 g datlí, 50 g fíků, 50 g brusinek)
- 2–3 lžíce medu
- 2 lžičky perníkového koření
Pracovní postup
V kastrůlku na středním ohni spolu 5 minut povařte jablečné pyré a 600 g ananasu nakrájeného na menší kousky. Pyré varem lehce zřídne a vytvoří tak šťávu pro ananas.
V míse pak promíchejte s kokosovou moukou a provoňte perníkovým kořením.
Kokosová mouka je přirozeně bezlepková, a proto je obvyklá v receptech pro celiaky. Pozor si dejte na kupované perníkové koření, musí být bez lepku.
Dobře promíchané bezlepkové těsto vlijte do koláčové formy, ozdobte zbylými kousky ananasu a pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) 60–80 minut, dokud nebude povrch lákavě opečený a těsto dobře propečené.
Před krájením nechejte koláč zcela zchladnout, ideálně i krátce vychlaďte v lednici. Na šťavnatém kousku koláče podle našeho receptu pro celiaky si pochutnají všichni.
Tipy
- Zralý banán přidaný spolu s cizrnou a vajíčky do šťavnatého základu významně podpoří chuť i vůni koláče.
Diskuze k článku