Jak upéct koláč z jahod a tvarohu | recept
Koláč z jahod a tvarohu | recept. Sklizeň jahod vrcholí a recepty na jejich zpracování se hodí vždy. Proto následuje další z předpisů na jahodový koláč. Tentokrát je to koláč do plechové formy. Až dojdou jahody, stejně dobře se dají nahradit jiným ovocem. Koláč není příliš sladký, doporučuji milovníkům sladkého posypat povrch hotového koláče moučkovým cukrem, popř. více osladit tvaroh.
Co je potřeba
Těsto:
- 60 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 150 g hladké mouky
- 90 g másla
- 1 vanilkový cukr
Náplň:
- 100 g másla
- 4 vejce
- 750 g tvarohu v kostce
- 150 g moučkového cukru
- citronová kůra
- jahody
Mezitím, co těsto odpočívá, utřeme žloutky ze 4 vajec s cukrem do pěny. Přidáme měkké máslo, tvaroh a nakonec vmícháme ušlehaný sníh ze 4 bílků. Ochutíme strouhanou citronovou kůrou. Jahody omyjeme a odstraníme kališní lístky. Na koláč vybereme menší jahody, abychom je nemuseli krájet. Při pečení pokrájených jahod by zbytečně unikala šťáva a rozmáčela by podkladové těsto.
Koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou, ořechy, kokosem nebo moukou. Těsto do ní rukou nebo malým válečkem namačkáme. Okraj se snadno udělá, jestliže 2/3 těsta rozválíme na dno a z 1/3 vytvarujeme váleček, který namačkáme po obvodu formy.
Těsto na několika místech propícháme vidličkou a při teplotě 200 °C zapékáme 10 minut.
Diskuze k článku