Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct koláč z jahod a tvarohu | recept

Jak upéct koláč z jahod a tvarohu | recept

Koláč z jahod a tvarohu | recept. Sklizeň jahod vrcholí a recepty na jejich zpracování se hodí vždy. Proto následuje další z předpisů na jahodový koláč. Tentokrát je to koláč do plechové formy. Až dojdou jahody, stejně dobře se dají nahradit jiným ovocem. Koláč není příliš sladký, doporučuji milovníkům sladkého posypat povrch hotového koláče moučkovým cukrem, popř. více osladit tvaroh.

Co je potřeba

Těsto:

  • 60 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 150 g hladké mouky
  • 90 g másla
  • 1 vanilkový cukr

Náplň:

  • 100 g másla
  • 4 vejce
  • 750 g tvarohu v kostce
  • 150 g moučkového cukru
  • citronová kůra
  • jahody
1

Nejprve si připravíme těsto na korpus. Mouku promícháme s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem, přidáme změklé máslo nebo jiný tuk na pečení a celé vejce. Zpracujeme v tužší těsto a dáme na 30 minut odpočinout do chladu.

2

Mezitím, co těsto odpočívá, utřeme žloutky ze 4 vajec s cukrem do pěny. Přidáme měkké máslo, tvaroh a nakonec vmícháme ušlehaný sníh ze 4 bílků. Ochutíme strouhanou citronovou kůrou. Jahody omyjeme a odstraníme kališní lístky. Na koláč vybereme menší jahody, abychom je nemuseli krájet. Při pečení pokrájených jahod by zbytečně unikala šťáva a rozmáčela by podkladové těsto.

3

Koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou, ořechy, kokosem nebo moukou. Těsto do ní rukou nebo malým válečkem namačkáme. Okraj se snadno udělá, jestliže 2/3 těsta rozválíme na dno a z 1/3 vytvarujeme váleček, který namačkáme po obvodu formy.

Těsto na několika místech propícháme vidličkou a při teplotě 200 °C zapékáme 10 minut.

4

Zapečený korpus poklademe jahodami a na ně navrstvíme připravenou tvarohovou nádivku. Uhladíme a dopečeme při teplotě 175 °C. Hotový koláč necháme vychladnout a teprve pak krájíme.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct košíčky s jahodami | recept
Jak upéct košíčky s jahodami | recept
Košíčky s jahodami | recept. Jahody se šlehačkou jsou naprostá klasika. Co si je ale vylepšit upečeným košíčkem z mandlového těsta potřeného čokoládou…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.