Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit bavorský jablkový koláč | recept

Jak připravit bavorský jablkový koláč | recept

Jak připravit bavorský jablkový koláč | recept. Pokud milujete jablka jako já, tak máte jistě rádi i závin, buchty či koláče s jablky. A pokud rádi experimentujete s novými recepty, můžete si vyzkoušet upéct bavorský jablkový koláč.

Co je potřeba

  • 350 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 1/2 prášku do pečiva

Náplň

  • 5 jablek
  • skořice
  • rozinky
  • cukr
1

Cukr, vanilkový cukr a máslo dáme do mísy a utřeme. Pak přidáme vejce a vymícháme. Následně postupně přisypáváme mouku, ve které jsme promíchali prášek do pečiva a špetku soli. Těsto dobře vypracujeme. Hotové těsto dáme odpočinout do lednice na cca 30 minut.

Jak připravit bavorský jablkový koláč | recept
2

Jablka umyjeme, oloupeme a zbavíme jádřinců. Pak jablka nastrouháme a v míse promícháme se skořicí, rozinkami a podle chuti přisladíme cukrem.

Jak připravit bavorský jablkový koláč | recept
3

Formu na koláč vymažeme máslem. Předehřejeme si troubu na 200 °C. Odpočinuté těsto vyndáme z lednice. Ze 2/3 těsta vyválíme placku. Placka by měla být větší než je forma, protože potřebujeme zvýšené okraje. Placku přeneseme do formy a upravíme tak, aby okraje těsta dosahovaly cca do výše okraje formy.

Jak připravit bavorský jablkový koláč | recept
4

Na těsto ve formě dáme připravená nastrouhaná a ochucená jablka. Vyválíme placku ze zbylého těsta. Plackou překryjeme jablka ve formě a okraje spojíme s první plackou. Těsto několikrát (na více místech) propíchneme vidličkou. Povrch koláče potřeme rozšlehaným vejcem.

Jak připravit bavorský jablkový koláč | recept
5

Koláč ve formě vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 15 minut. Pak teplotu snížíme na 170 °C a koláč dopečeme. Dopečení trvá cca 20 - 30 minut.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct křehké jablkové řezy | recept
Jak upéct křehké jablkové řezy | recept
Jablkové řezy | recept. Řezy na plech jsou vděčným moučníkem. Jejich příprava většinou není složitá a receptů je tolik, že můžete mít moučník pokaždé…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.