1

Žampion polní

Roste na polích, loukách a pastvinách. Hlavně tam, kde se dříve pásl dobytek. Vyhledává totiž dobře vyhnojenou půdu a k růstu potřebuje dostatek vláhy. Objevuje se ve skupinkách od července do září. Klobouk je u mladých hub polokulovitý, u starších téměř plochý s pokožkou, která se dá sloupnout. Lupeny jsou v mládí růžové, později čokoládově hnědé ─ toto je důležitý poznávací znak! Třeň bílé barvy je válcovitý, plný a nese v horní části kožovitý, zplihlý prsten. Třeň se dá snadno vylomit z klobouku.

2

Žampion ovčí

Roste od června do října v jehličnatých lesích, zejména pod smrky. Klobouk je hladký, bílý, někdy s lehkým nádechem citronově žluté barvy. Na otlačených místech žloutne. Lupeny jsou v mládí šedavě bledé, později hnědé až čokoládově hnědé. Nejsou tedy růžové jako u ostatních žampionů, ale nikdy bílé! Bělavý válcovitý třeň má v horní části prsten, naspodu s vločkatými šupinkami. Houba má anýzovou vůni. Nezkušený houbař by žampion ovčí mohl zaměnit se žampionem zápašným. Varovat by ho měla vůně karbolu a dutý třeň žampionu zápašného.

3

Žampion lesní

Roste ve smíšených lesích a ve smrčinách (tam nejčastěji) od července do října. Zaměnit ho můžeme pouze s jedlými druhy žampionů, popř. jedlou bedlou červenající. Plodnice jsou drobnější než ostatní druhy žampionů. Klobouk je zvoncovitý až ploše rozložený, na bělavém podkladu pokrytý tmavě hnědými šupinkami. Lupeny jsou červenohnědé až tmavěhnědé. Třeň je bělavý, po poranění červenající až hnědnoucí, na bázi ztluštělý. Pod kloboukem je na něm odstátý tmavý prsten. Dužnina se na řezu barví do červenohněda. Houba je velmi chutná.

4

Žampion zápašný

Roste od června do září v lesích, parcích a zahradách. Je to mírně jedovatá houba, způsobující žaludeční potíže. Klobouk má čistě bílý, hladký, ploše sklenutý. Lupeny jsou v mládí růžové, později hnědé. Třeň je často pokroucený, bílý, štíhlý a dutý, nařezu žloutne a po chvíli zase zbělá. V horní části nese tlustý bílý prsten, který se dá nahoru sloupnout. Třeň se na bázi zbarvuje chromově žlutě, je to jeden z důležitých poznávacích znaků. Dalším znakem je nepříjemná vůně ─ udává se po karbolu nebo svítiplynu. Tato vůně je hodně patrná při vaření, takže jídlo z něj by asi málokdo snědl.

5

Žampiony jsou všestranně použitelné v kuchyni na přípravu všech jídel teplé i studené kuchyně. Dají se i nakládat. Zkuste si naplnit kloboučky hub mletým masem.

Kloboučky hub plněné mletým masem | recept Mleté maso osolte, přidejte lístečky rozmarýnu, pokrájené nožičky hub, vejce, pepř a promíchejte. Směsí naplňte kloboučky, posypte strouhaným sýrem a dejte zapéci do trouby. Podávejte jen tak s pečivem a zeleninou nebo s bramborovou kaší.

Tipy

Do žampionových jídel z pěstovaných žampionů přidejte špetku anýzu. Zvýrazní jejich chuť.

Varování
  • Žampion si nezkušený houbař může splést s muchomůrkou jízlivou. Ta má však vždy bílé lupeny a třeň vyrůstá z kalichu.
  • Vždy sbíráme jen ty druhy hub, které bezpečně známe!

Varování

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4.666665
Average: 4.7 (3 votes)