Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na sběr hub | atlas hub

Jak na sběr hub | atlas hub

Češi a vůbec východní Slované jsou národem houbařů. V houbové sezóně jsou lesy okupovány spoustou milovníků hub a houbaření. Stránky časopisů a denního tisku se plní houbovými recepty a různými zaručenými radami kam na houby. Pozadu nezůstává ani televize, která v hlavních zprávách informuje o tom, kde právě rostou. Na internetu je možné najít také mnoho houbařských diskusí.
Můj článek předkládá několik nejdůležitějších zásad sběru hub, jež by měl znát každý, kdo se vypraví do lesa na houby.

Co je potřeba

volný čas
příznivé počasí
dobrá nálada

Kdy nejlépe a s jakým vybavením vyrazit do lesa

Správný houbař se do lesa vydá v ranních hodinách, kdy jsou plodnice hub po noci vychlazené a ještě nelétají mušky bedlobytky, jejichž larvy způsobují červivost hub. Je vybaven nejlépe proutěným košíkem ─ houby se v něm nepomačkají ani nezapaří, nožíkem na čištění nálezů, ti pečlivější ještě štětečkem nebo hadříkem na dokonalou očistu nalezených hub. Oblečen je do dlouhých kalhot a obut do pevných, pohodlných bot. Není na škodu použít ochranný sprej proti klíšťatům.

les v ranních hodinách

Jaké houby sbírat

Sbíráme jen houby, které bezpečně známe. Okolí nálezu nerozhrabujeme, vyschlo by podhoubí a již by nevydalo žádné další plodnice. Houbu opatrně vyjmeme ze země a místo po ní přikryjeme hrabankou. Nález očistíme na místě, červivá nebo okousaná místa od zvěře vykrájíme. Sbíráme jen pěkné mladé houby. Staré necháváme na místě, popřipadě můžeme jejich klobouk napíchnout na větev stromu v okolí nálezu, abychom podpořili rozšíření houbových výtrusů do okolí. Houby, které neznáme, necháme na místě. Nekopeme do nich, někdo jiný z nich třeba bude mít radost.

stroček trubkovitý atlas hub

Zpracování hub

Houby zpracujeme co nejrychleji po sběru. Krátkodobě je můžeme uložit v chladničce. Musí být ale zdravé, jinak i v chladničce zčerviví. Houby se doporučuje uchovávat v chladu maximálně 2 dny.

zpracování hub čištění atlas hub

Jak se v lese chovat

Do lesa chodíme nejen na houby nebo sbírat lesní plody, ale i relaxovat. Chovejme se tedy k přírodě ohleduplně. Vše, co si do lesa přinesete, si také odneste. Nerozdělávejte v lese oheň a nekuřte. Neničte houby, které neznáte. V období rození mláďat dejte pozor na své čtyřnohé kamarády, měli by být na vodítku (a to nejen v tomto období, ale vždy). A v poslední době se rozmáhá nešvar ─ dojet si autem co nejhlouběji do lesa. Nechte své plechové miláčky na lesním okraji a užívejte si čerstvého voňavého vzduchu.

Doporučujeme vyzkoušet následující recepty s lesními houbami

1

Jak upéct bramborovou nádivku s houbami | recept

Recepty, kdy se nemusí nic vážit ani odměřovat mám nejraději. Mezi takové patří i nádivka z brambor, uzeného masa a hub, na kterou vám nabízím návod. Jedná se o typicky podzimní jídlo, protože jednou z ingrediencí jsou čerstvé lesní houby, a to nejlépe směs různých druhů. V jakém poměru pak smícháte jednotlivé přísady, záleží už jen na vás. Celý recept

Jak upéct bramborovou nádivku s houbami | recept.
2

Jak připravit tekutý houbový výtažek | recept

Houbový výtažek (redukce) je mnohem lepší než houbové koření. Dodá pokrmům silnou chuť čerstvých hub, což se hodí hlavně v obdobích, kdy je čerstvých hub nedostatek. Redukce je velmi šikovná při dochucování tradiční bramboračky nebo kulajdy. Přečtěte si recept.

Jak připravit tekutý houbový výtažek | recept
3

Jak připravit houby jako škvarky v sádle | recept

Houbové škvarky jsou výborné jen tak s chlebem nebo nasucho opečeném chlebu. Zavařené ve skleničkách vám vydrží v chladném sklepě až do příští sezony. Celý recept.

Jak připravit houby jako škvarky v sádle | recept

Tipy

Po návratu z lesa se důkladně prohlédněte, abyste si kromě hub nepřinesli jako suvenýr nepříjemného parazita - klíště.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak poznat opeňku měnlivou | atlas hub
Jak poznat opeňku měnlivou | atlas hub
V následujícím článku představujeme zbytečně opomíjenou houbu opěnku měnlivou, kterou lze nalézt brzy na jaře, kdy jiné druhy ještě nerostou. Její nál…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.