Jak upéct zdravý ostružinový koláč | recept
Ostružinový koláč | recept. Ostružiny právě dozrávají a jejich jedinečná nakyslost skvěle doplňuje chuť koláčů, muffinů, džemů a mnoha dalších pochoutek. Zkuste si s námi ke kávě upéct zdravý kynutý koláč s ostružinami. Tento koláč je přirozeně bezlepkový, je tedy vhodný i pro všechny, kdo drží bezlepkovou dietu. Recept na zdravý kynutý ostružinový koláč najdete v následujícím článku.
Co je potřeba
Na těsto budeme potřebovat:
- 150 g kukuřičné mouky
- 150 g pohankové mouky
- 100 g rýžové mouky
- + rýžovou mouku na podsypání těsta
- 3 lžíce třtinového cukru
- 0,5 l mléka
- 50 g másla
- 1 vejce
- špetku soli
- 1 balení čerstvého či sušeného droždí
Na tvarohovou náplň je potřeba:
- 250 g měkkého tvarohu nejlépe domácího nebo z farmářského obchodu či trhu
- 3 lžíce třtinového cukru
- 1 vejce
- případně mléko
Na posypání:
- 2 hrnky ostružin
Ostružiny jsou černé plody ostružiníku, které v sobě ukrývají řadu vitamínů a minerálů. Najdete v nich vitamíny B a C, karoten, kyselinu listovou, draslík, hořčík, vápník, železo a další prospěšné látky. Jejich barvivo dokonce dokáže zastavit množení nádorových buněk. Ostružiny také staví průjem, léčí chudokrevnost, zbavují menstruačních bolestí a pomáhají bojovat s nachlazením. Na kynutý ostružinový koláč budeme potřebovat zhruba 2 hrnky ostružin.
Dále potřebujeme pohankovou mouku, která je bohatá na vitamíny skupiny B, fosfor, vápník, železo a rutin. Přidáme také mouku kukuřičnou, jež obsahuje vitamíny A, C, E, draslík, železo, hořčík, zinek a fosfor. Dále použijeme rýžovou mouku, která zlepšuje pojivost těsta a také zvyšuje objem. Je lehce stravitelná a obsahuje zejména vitamíny skupiny B, fosfor, hořčík, železo, mangan, selen a kyselinu listovou. Teď již jistě chápete, proč nepoužijeme bílou pšeničnou mouku, tedy umletou pouze vnitřní část pšeničného zrna, které chybí všechny cenné látky a navíc obsahuje spoustu lepku.
A jaký je postup?
Do mísy nasypeme všechny druhy mouky a třtinový cukr, přidáme droždí a rozehřátý tuk, vejce a špetku soli. Postupně přiléváme vlažné mléko a zpracováváme vařečkou. Těsto zpracujeme do konzistence podobné těstu na kynuté knedlíky. Přikryjeme jej utěrkou a necháme kynout asi půl hodiny.
Tipy
- Místo ostružin můžeme samozřejmě použít i jiné čerstvé či mražené ovoce jako jahody, maliny či borůvky apod.
- Do tvarohové náplně můžeme přidat také vanilkový cukr nejlépe v BIO kvalitě vyrobený ze třtinového cukru a pravé vanilky.
- Před pečením můžeme koláč posypat drobenkou, kterou připravíme ze 4 lžic kukuřičné mouky, 4 lžic povoleného másla a 3 lžic třtinového cukru.
Diskuze k článku