Jak upéct banánově-rumový zákusek s máslově jemnou žervé polevou
V chuti i vůni výrazně banánový, ve vůni pak navíc rumem podpořený, sladce laděný, avšak podmáslím osvěžený. Právě takový je tento snadný zákusek s výrazně vláčným, banánem a rumem provoněným těstem a mimořádnou, máslově jemnou žervé polevou ze smetanového sýru.
Co je potřeba
S uvedeným množstvím surovin a 250 ml hrnečkem upečete tento výrazně banánový a rumem provoněný zákusek na plechu o velikosti 30×40 cm
Na banánově-rumové vláčné těsto:
- 4 zralé banány
- 2 lžičky citronové šťávy
- 1,5 hrnku hladké mouky
- 1,5 hrnku polohrubé mouky
- 2 hrnky moučkového cukru
- 170 g másla
- 3 vajíčka
- 1,5 hrnku podmáslí
- 2 lžíce rumu
- 1 lžička rumového či punčového aroma
- 1,5 lžičky jedlé sody
+ rum na pokapání upečeného korpusu
Na sladkou, máslově jemnou žervé polevu:
- 150 g másla
- 200 g žervé (smetanového sýru)
- 1,5 hrnku moučkového cukru
- 1 lžíce rumu
- 1 lžička rumového či punčového aroma
Nyní začněte s přípravou máslového základu pro tento banánově-rumový zákusek, a to vyšleháním změklého másla a cukru do nadýchané máslové pěny.
Nakonec do rumem provoněného, nadýchaného a vláčného těsta zapracujte rozmačkaný banán, čímž těstu dodáte cílený výrazně banánový nádech. Takto připravené těsto urovnejte do pečicím papírem vyloženého plechu s vyššími okraji a vložte do předem vyhřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C), ve které banánově-rumový korpus pečte cca 35 minut.
V mezidobí v míse utřete máslo pokojové teploty s žervé (čerstvým smetanovým sýrem).
Čerstvý smetanový sýr si můžete snadno udělat doma sami. Recept je vyzkoušený, stačí vynechat bylinky.
Tipy
- Stejně jako je sladká, máslově jemná žervé poleva doplněná a zvýrazněna rumem, lze ji také doplnit a v banánové chuti zvýraznit zralým banánem. Ten jen rozmačkejte vidličkou dohladka či rozmixujete a vmíchejte do připravené máslově jemné žervé polevy.
Diskuze k článku