Jak upéct banánově-rumový zákusek s máslově jemnou žervé polevou
V chuti i vůni výrazně banánový, ve vůni pak navíc rumem podpořený, sladce laděný, avšak podmáslím osvěžený. Právě takový je tento snadný zákusek s výrazně vláčným, banánem a rumem provoněným těstem a mimořádnou, máslově jemnou žervé polevou ze smetanového sýru.
Co je potřeba
S uvedeným množstvím surovin a 250 ml hrnečkem upečete tento výrazně banánový a rumem provoněný zákusek na plechu o velikosti 30×40 cm
Na banánově-rumové vláčné těsto:
- 4 zralé banány
- 2 lžičky citronové šťávy
- 1,5 hrnku hladké mouky
- 1,5 hrnku polohrubé mouky
- 2 hrnky moučkového cukru
- 170 g másla
- 3 vajíčka
- 1,5 hrnku podmáslí
- 2 lžíce rumu
- 1 lžička rumového či punčového aroma
- 1,5 lžičky jedlé sody
+ rum na pokapání upečeného korpusu
Na sladkou, máslově jemnou žervé polevu:
- 150 g másla
- 200 g žervé (smetanového sýru)
- 1,5 hrnku moučkového cukru
- 1 lžíce rumu
- 1 lžička rumového či punčového aroma
Krok 1
Stěžejní ingrediencí tohoto výrazného, banánově-rumového zákusku jsou hodně zralé banány, které oloupejte a vidličkou rozmačkejte do konzistence banánového pyré. To pak promíchejte s citronovou šťávou a odložte stranou.
Krok 2
Nyní začněte s přípravou máslového základu pro tento banánově-rumový zákusek, a to vyšleháním změklého másla a cukru do nadýchané máslové pěny.
Krok 3
K máslové nadýchané pěně pak vešlehejte jedno vajíčko po druhém.
Krok 4
Připravený máslový základ následně ve velké míse přeměňte ve výrazné, banánově-rumové a úžasně vláčné těsto. Jednoduše jej promíchejte s oběma druhy mouky i jedlou sodou a současně přitom přilévejte podmáslí s rumem a rumovým či punčovým aroma.
Krok 5
Nakonec do rumem provoněného, nadýchaného a vláčného těsta zapracujte rozmačkaný banán, čímž těstu dodáte cílený výrazně banánový nádech. Takto připravené těsto urovnejte do pečicím papírem vyloženého plechu s vyššími okraji a vložte do předem vyhřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C), ve které banánově-rumový korpus pečte cca 35 minut.
Krok 6
Po vytažení z trouby ještě horký a výrazně voňavý korpus zakapejte rumem a nechejte zcela vychladnout.
Krok 7
V mezidobí v míse utřete máslo pokojové teploty s žervé (čerstvým smetanovým sýrem).
Čerstvý smetanový sýr si můžete snadno udělat doma sami. Recept je vyzkoušený, stačí vynechat bylinky.
Krok 8
Hladkou žervé směs pak oslaďte moučkovým cukrem, a vymíchejte v jemnou žervé polevu. Přidaným moučkovým cukrem hladký žervé základ výrazně zřídne.
Krok 9
Nakonec jemnou žervé polevu ještě provoňte rumovým či punčovým aroma.
Krok 10
Na úplný závěr a dohotovení kompletního banánově-rumového zákusku, vymíchanou žervé polevu naneste na zchladlý banánově-rumový korpus a nechejte v lednici zatuhnout. Teprve poté krájejte na jednotlivé řezy, které budou jedinečně výrazným, banánově-rumovým zákuskem.
- Stejně jako je sladká, máslově jemná žervé poleva doplněná a zvýrazněna rumem, lze ji také doplnit a v banánové chuti zvýraznit zralým banánem. Ten jen rozmačkejte vidličkou dohladka či rozmixujete a vmíchejte do připravené máslově jemné žervé polevy.