Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct koláč z krémového sýru zdobený banánky v čokoládě | recept

Jak upéct koláč z krémového sýru zdobený banánky v čokoládě | recept

Luxusně voňavý a banány prostoupený koláč, kde banány dominují jak ve vláčném krémovém těstě z másla a krémového sýru, tak na povrchu koláče, ovšem zde v podobě luxusních banánků v čokoládě.

Co je potřeba

Uvedené množství surovin odpovídá koláči průměru 28 cm

  • 170 g másla
  • 220 g krémového sýru
  • 200 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 2 velké zralé banány
  • 150 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 lžička jedné sody
  • 1 lžička prášku do pečiva

Na ozdobení koláče:

  • 2 ks banánků v čokoládě

1

Stěžejní surovinou tohoto luxusně banánového koláče jsou jednoznačně banány. Jelikož se ale jedná také o koláč z krémového sýru, je podstatnou složkou i sám krémový sýr, který spolu s máslem a cukrem tvoří luxusně vláčný a krémový základ koláče. Uvedené suroviny proto utřete či elektrickými metlami vypracujte do nadýchané krémové hmoty.

vypracování máslově krémové základu
2

Do vyšlehané máslově krémové hmoty pak elektrickými metlami vešlehejte vejce a přidejte vidličkou rozmačkané zralé banány.

Pokud nebude banánová kašička zcela hladká, naprosto to nevadí, ba naopak je to spíše plus. Menší kousky banánů totiž výsledný koláč zpestří a zintenzivní.

zakomponování vajíček a rozmačkaných banánů do krémového základu
3

Do řidšího banánového základu vmíchejte obě mouky, prášek do pečiva i jedlou sodu. Důkladně vše vařečkou propracujte do krémového a po banánech vonícího těsta.

doplnění krémového základu o další složky banánového těsta
4

Luxusně krémovým těstem následně vyplňte koláčovou formu a povrch ozdobte menšími kousky banánků v čokoládě. Do těsta je přitom lehce vmáčkněte.

Takto pečte v předehřáté troubě na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) přibližně 45 minut, až se z trouby začne linou luxusní banánově sladká vůně a povrch koláče lehce zezlátne.

ozdobení koláče banánky v čokoládě

Tipy

  • Na ozdobu banánového koláče můžete stejně tak dobře jako banánky v čokoládě nápaditě využít ještě další banány, tentokrát méně zralé, jejichž dužina je pevnější, nakrájet je na půl kolečka a před ozdobením koláče je zlehka prohodit v misce s najemno nastrouhanou hořkou čokoládou.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.