Jak upéct koláč z krémového sýru zdobený banánky v čokoládě | recept
Luxusně voňavý a banány prostoupený koláč, kde banány dominují jak ve vláčném krémovém těstě z másla a krémového sýru, tak na povrchu koláče, ovšem zde v podobě luxusních banánků v čokoládě.
Co je potřeba
Uvedené množství surovin odpovídá koláči průměru 28 cm
- 170 g másla
- 220 g krémového sýru
- 200 g krupicového cukru
- 2 vejce
- 2 velké zralé banány
- 150 g hladké mouky
- 150 g polohrubé mouky
- 1 lžička jedné sody
- 1 lžička prášku do pečiva
Na ozdobení koláče:
-
2 ks banánků v čokoládě
Krok 1
Stěžejní surovinou tohoto luxusně banánového koláče jsou jednoznačně banány. Jelikož se ale jedná také o koláč z krémového sýru, je podstatnou složkou i sám krémový sýr, který spolu s máslem a cukrem tvoří luxusně vláčný a krémový základ koláče. Uvedené suroviny proto utřete či elektrickými metlami vypracujte do nadýchané krémové hmoty.
Krok 2
Do vyšlehané máslově krémové hmoty pak elektrickými metlami vešlehejte vejce a přidejte vidličkou rozmačkané zralé banány.
Pokud nebude banánová kašička zcela hladká, naprosto to nevadí, ba naopak je to spíše plus. Menší kousky banánů totiž výsledný koláč zpestří a zintenzivní.
Krok 3
Do řidšího banánového základu vmíchejte obě mouky, prášek do pečiva i jedlou sodu. Důkladně vše vařečkou propracujte do krémového a po banánech vonícího těsta.
Krok 4
Luxusně krémovým těstem následně vyplňte koláčovou formu a povrch ozdobte menšími kousky banánků v čokoládě. Do těsta je přitom lehce vmáčkněte.
Takto pečte v předehřáté troubě na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) přibližně 45 minut, až se z trouby začne linou luxusní banánově sladká vůně a povrch koláče lehce zezlátne.
- Na ozdobu banánového koláče můžete stejně tak dobře jako banánky v čokoládě nápaditě využít ještě další banány, tentokrát méně zralé, jejichž dužina je pevnější, nakrájet je na půl kolečka a před ozdobením koláče je zlehka prohodit v misce s najemno nastrouhanou hořkou čokoládou.