Přejít k hlavnímu obsahu

Jak během chvilky upéct vláčný smetanový koláč s ořechy a rozinkami | recept

Jak během chvilky upéct vláčný smetanový koláč s ořechy a rozinkami | recept

Jak během chvilky upéct vláčný smetanový koláč s ořechy a rozinkami | recept. Rychlý, v jedné míse promíchaný, navíc lahodnou smetanou zvláčněný a neuvěřitelně nadýchaný. Tedy božský korpus, který hrst ořechů a rozinek přemění ve skvostný koláč.

Co je potřeba

Uvedené množství odpovídá koláčové formě s průměrem 28 cm

  • 250 ml smetany ke šlehání (33%)
  • 3 vajíčka
  • 180 g krupicového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 350 g hladké mouky
  • ½ bal. prášku do pečiva
  • 75 g vlašských ořechů
  • 75 g rozinek
  • 50 ml rumu k naložení rozinek
1

Ze všeho nejdříve naložte rozinky do rumu. Přibližně tedy hodinu před samotnou přípravou je v misce zalijte rumem tak, aby byly zcela potopené.

Jak během chvilky upéct vláčný smetanový koláč s ořechy a rozinkami | recept
2

Ve vyšší nádobě vyšlehejte elektrickými metlami vajíčka do pěny.

Jak během chvilky upéct vláčný smetanový koláč s ořechy a rozinkami | recept
3

K vajíčkům pak přidejte krupicový i vanilkový cukr a znovu šlehejte.

Jak během chvilky upéct vláčný smetanový koláč s ořechy a rozinkami | recept
4

Do bělavého, napěněného vaječného základu přilijte smetanu pokojové teploty a naposledy důkladně prošlehejte.

Jak během chvilky upéct vláčný smetanový koláč s ořechy a rozinkami | recept
5

Následně zapracujte mouku s práškem do pečiva a vymíchejte hladké hustější, ale stále lité těsto.

Jak během chvilky upéct vláčný smetanový koláč s ořechy a rozinkami | recept
6

Na závěr těsto obohaťte nasekanými ořechy a naloženými rozinkami.

Do těsta lze přidat i jen nahrubo nasekanou hořkou čokoládu.

Jak během chvilky upéct vláčný smetanový koláč s ořechy a rozinkami | recept
7

Vypracovaným těstem naplňte koláčovou formu a pečte v předehřáté troubě při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C), 35–40 min. dozlatova a dokud zapíchnutá špejle do středu těsta nebudu po vytažení suchá, bez vlhkých drobečků.

Po upečení nechejte ve formě vystydnout a před podáváním dle chuti poprašte moučkovým cukrem.

Jak během chvilky upéct vláčný smetanový koláč s ořechy a rozinkami | recept

Tipy

  • Základní korpus, tedy těsto upečené bez ořechů a rozinek nebo jen s najemno mletými ořechy, se skvěle hodí coby korpus vrstvených dortů. Stačí jej upéct v menší a vyšší formě a po vychladnutí dlouhým nožem podélně překrojit na dva až tři díly. Získáte tak krásně nadýchaný a lehký základ pro dortovou náplň.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.